– Det er helt fantastisk for oss å få disse to siste brikkene på plass slik at vi kan viser frem et komplett program for to dager med kunnskap, inspirasjon, motivasjon og underholdning. Begge er fra før kjent for oss i PBL, og nå ønsker vi at også flere barnehageledere skal få muligheten til å møte dem, sier arrangementsansvarlig Anne-Lise Grundstad Meby i PBL.
Hardt rammet av Tourettes
Mange kjenner Adrian Lund fra realityserien 71˚ Nord. Adrian er hardt rammet av Tourettes syndrom, men har lært seg å snu det negative til noe positivt. Som foredragsholder prøver han å inspirere deg til å følge drømmer du ikke visste at du hadde, og overbevise deg om at alt er mulig så lenge du tør å tro på deg selv!
Barnehageansatte som deltok på PBL- og KS-konferansen Barnehage 2018 fikk oppleve Adrian Lund og det han har å by på.
Med kraftfull innlevelse, lidenskap, mye latter og en sårbar entusiasme i sin historiefortelling, tar han tilhørerne med på det som best kan beskrives som en følelsesmessig berg- og dalbane, brolagt med tårer og latter i skjønn forening.
Ved å bruke gode og vonde erfaringer fra et liv med Tourettes syndrom som fram til sent i tenårene var preget av mobbing, har Adrian kun ett mål for øyet: Å inspirere enda flere unge, voksne og gamle i alt fra skolesystem til næringsliv, til å gi det lille ekstra til sine medmennesker. Først og fremst gjennom å våge å gå ut av komfortsonen ved å være seg selv nok, med de utfordringer og muligheter det fører med seg.
Årets barnehageinspirator
Førstelektor i pedagogikk Marit Heldal ble tidligere i vår kåret til Årets barnehageinspirator 2023, en pris som deles ut annethvert år av PBL til en foreleser ved en av landets utdanningsinstitusjoner for barnehagelærere.
I juryens begrunnelse het det blant annet at hun oppleves som «en engasjert foreleser, som med sitt gode humør, sin tydelighet og sitt engasjement bidrar til å utdanne barnehagelærere med profesjonsstolthet.»
Nå kommer Marit Heldal fra sitt arbeidssted ved Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning til lederkonferansen for å snakke om hva hun er opptatt av at studentene skal ha med seg ut i arbeidslivet som barnehagelærere.
– Hver enkelt student skal møtes i de utfordringene hen står i. For meg handler didaktikk om ledelse, sier Heldal. – Det handler om å bidra til at studenten bruker rammefaktorer som for eksempel rommet, andre i rommet, artefakter og så videre - for å utvikles som ledere, og til hjelp i bestemte ledelsesoppgaver.
Marit Heldal er opptatt av «det store og det lille fellesskapet» - det at studentene som barnehagelærere i økende grad må forholde seg til forventninger fra andre aktører, og at barnehagens samfunnsmandat og plass i samfunnet er blitt tydeligere i styringsdokumentene:
– Fremtidige barnehagelærer må utvikle en forståelse for spenningsfeltet mellom de ulike arenaene og barnehagen. Ikke alle blir styrere, men alle blir ledere. Det krever forståelse for innadretta ledelse og utadretta ledelse, sier hun.
Sterkt program og mer enn 200 påmeldte
Årets lederkonferanse blir arrangert i Bodø 3. – 5. september.
Med disse to foredragsholderne på plass, er programmet komplett. Anne-Lise Grundstad Meby gir uttrykk for at hun er svært fornøyd med både kvaliteten og variasjonen i årets program.
– Derfor håper vi at flest mulig også kommer for å oppleve både programmet, utfluktene og de sosiale møteplassene på lederkonferansen. Men husk å være tidlig ute. Vi har allerede mer enn 200 påmeldte, og dersom du skal få plass på ett av dine yndlingshoteller, er det ingen grunn til å vente, sier Anne-Lise Grundstad Meby.