Torsdag offentliggjorde Utdanningsdirektoratet (Udir) statistikk for barnehagesektoren innrapportert fra barnehagene 15.12 2023.
Tallene viser at antallet barn i private barnehager fortsatt går ned, mens antallet barn i kommunale barnehager holder seg stabilt.
– Enkelte har i vinter snakket både på inn- og utpust om at private barnehager har et slags vern mot nedgang i barnetall. Når de offisielle tallene fra Utdanningsdirektoratet enda en gang dokumenterer det motsatte, håper jeg vi kan få denne ballen lagt død én gang for alle, sier Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
I forbindelse med høringen om styring og finansiering av private barnehager, har regjeringen foreslått at kommunene skal kunne redusere antall godkjente plasser i private barnehager uavhengig av søkertall.
I dag styres dimensjoneringen av hvilke barnehager foreldrene foretrekker.
Ikke bærekraftig finansiering
Jørn-Tommy Schjelderup mener imidlertid det er andre ting enn foreldrenes valg som ligger til grunn for den utviklingen vi nå ser.
– Når vi sammenholder denne statistikken med resultatene av Foreldreundersøkelsen, er det ikke noe som tyder på at private barnehager har størst nedgang i barnetall fordi foreldrene ikke ønsker dem. Dette har med økonomi å gjøre. Politikerne har sørget for at tilskuddene de siste årene ikke har steget i takt med lønns- og prisveksten, og dette er nå gått så langt at finansieringen av private barnehager ikke er bærekraftig, sier Schjelderup.
Han viser til følgende:
- Stortinget vedtok i 2021 å kutte 600 millioner kroner fra tilskuddene til de private barnehagene uten grundig å undersøke treffsikkerheten i finansieringssystemet som helhet.
- Stortinget har også påført private barnehager et tresifret antall millioner kroner i økte årlige kostnader til byråkrati og rapportering, gjennom kravet om at alle barnehager skal være selvstendige rettssubjekt.
- I tillegg har lønns- og prisveksten de siste årene vært betydelig høyere enn det som har ligget til grunn for beregning av tilskuddssatser.
Rammer alle typer barnehager
– Dette rammer alle typer private barnehager, fordi tilskuddene i en del kommuner er så lave at det ikke er mulig å opprettholde forsvarlig drift og oppfylle lovfestede kvalitetskrav. Og i disse kommunene blir små enheter, som vanskelig kan tilpasse antall barn til kravene i bemanningsnormen og pedagognormen, ekstra sårbare, sier Schjelderup og legger til:
– Vi har derfor foreslått at det i tilskuddssystemet skal settes en nedre grense for hvor mye barnehager skal ha for å oppfylle blant annet bemannings- og pedagognormen. I tillegg ønsker vi å justere opp administrasjonspåslaget til de minste barnehagene, slik at smådriftsulempene gjør seg mindre gjeldende.
I tillegg er det tydelig for PBL at regjeringens forslag til endringer i barnehageloven gir ytterligere uro i en allerede hardt presset barnehagesektor.
– Derfor er det viktig at det raskest mulig kommer tydelige signaler om at forutsigbarheten, foreldrenes valgfrihet og mekanismene for økonomisk likeverdig behandling ikke blir svekket, sier Jørn-Tommy Schjelderup.
Færre oppfyller pedagognormen
Når det gjelder øvrige tall i Utdanningsdirektoratet, er dette noen av de viktigste:
- 99 prosent av alle barnehager oppfyller bemanningsnormen. Gjennomsnittlig bemanning er 5,6 barn per ansatt i kommunale barnehager og 5,7 barn per ansatt i private barnehager.
- Færre barnehager oppfyller pedagognormen enn for et år siden: 66,2 prosent av de private og 63,7 prosent av de kommunale barnehagene oppfyller pedagognormen uten dispensasjon.
- Det er 106 færre barnehager ved utgangen av 2023 sammenlignet med et år i forveien – 85 færre private og 21 færre kommunale barnehager. Størst er nedgangen blant barnehager med færre enn 26 barn.
- Nedgangen i barnetall på landsbasis er noe bremset av at nærmere 3.000 ukrainske barn har fått barnehageplass de siste to årene.
- 99 prosent av alle barnehagebarn går i en ordinær barnehage. I 2023 var det 326 familiebarnehager og 107 åpne barnehager.