Friluftslivets uke har som mål å få flere ut i naturen, ha det gøy og skape gode opplevelser.
Mange barnehager legger opp til ekstra mye utetid og aktiviteter ute i naturen denne uken. Kristine Rishaug Ruus, som er fagsjef for barnehage i PBL, sier at dette gir fine muligheter for godt pedagogisk arbeid sammen med barna.
– Naturen er et godt sted å være, og den gir mye gratis dersom vi omfavner det den har å by på av sanseinntrykk og muligheter. Naturen kan være en viktig faktor for inkludering og fellesskapsfølelse, og være med å skape gode opplevelser. Å være en del av et turfølge og få bidra i alt en tur innebærer, kan være utslagsgivende for at barn skal kjenne på gruppetilhørighet, sier Kristine Rishaug Ruus.
Må ikke ut i skog og mark
Hun påpeker samtidig at ikke alle barnehager har tilgang til skog og mark. Dette bør ikke være til hinder for å kunne markere Friluftslivets uke:
– Aktiviteter kan tilpasses og justeres til de områder barnehagen har tilgjengelig, om det er en park i nærheten eller på barnehagens uteområde. Målet i seg selv må være å skape glede og engasjement over å være ute, og finne inspirasjon til lek og læring gjennom bruk av ulike aktiviteter og oppgaver.
Tips til gode aktiviteter
PBL har opprettet en aktivitetsbank som barnehagene kan benytte seg av hele året, men som ikke minst er aktuell i forbindelse med Friluftslivets uke.
På denne siden finner du enkle og morsomme aktiviteter som er forankret i rammeplanen og som dere kan gjøre sammen med barna i barnehagen.
– Aktivitetene er ment for å være et bidrag for at barn skal få være i positivt samspill med hverandre, og bevege seg sammen med barn og ansatte i naturen, sier Kristine Rishaug Ruus.
Det er Norsk Friluftsliv og deres 18 frivillige friluftsorganisasjoner, som står bak Friluftslivets uke.