La frem rapport om utfasing av private – PBL ber om avklaring fra statsråden

La frem rapport om utfasing av private – PBL ber om avklaring fra statsråden

Det omstridte «avkommersialiseringsutvalget» ble satt ned for å utrede hvordan private aktører kan fases ut av ulike skattefinansierte velferdstjenester, som barnehage. Torsdag kom sluttrapporten, som PBL mener kan legges i skuffen, først som sist.

Publisert:

– Det var en stor feil at regjeringen, etter press fra SV, satte ned dette utvalget. Gitt utvalgets mandat og sammensetning var vurderingene og konklusjonene gitt på forhånd. Derfor er denne rapporten egentlig helt irrelevant i arbeidet med de fremtidige rammene for en god og attraktiv barnehagesektor. Heldigvis pågår det konstruktive samtaler om dette på Stortinget nå. Og vi tar det som en selvfølge at disse ikke blir påvirket av det som ble lagt frem i dag. Skulle det mot formodning skje, er et svært etterlengtet bredt barnehageforlik torpedert, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.

PBL støtter omfattende særmerknad

Det var utvalgsleder Jan-Erik Støstad som overleverte sluttrapporten – en NOU (Norsk Offentlig Utredning) – fra det offentlige utvalget som har hatt som mandat å utrede hvordan private aktører kan fases ut fra en rekke offentlige velferdstjenester innen helse, velferd og oppvekst.

På vegne av regjeringen var det digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung som tok imot rapporten.

Regjeringens omtale og lenke til rapporten.

To av utvalgets medlemmer – Ragnhild Finden som er eier av Kausvol gardsbarnehage og tidligere nestleder i PBL og Nils-Ola Widme som er næringspolitisk direktør i Abelia – har markert tydelig uenighet med øvrige medlemmer i utvalget ved å levere en omfattende særmerknad som går imot utvalgets konklusjoner.

PBL er glad for de perspektivene og vurderingene som fremkommer i særmerknaden. Denne fremstiller norsk bruk av private i offentlig finansiert velferd på en mer faglig og balansert måte enn det rapporten for øvrig gjør. PBL forventer at særmerknadens argumenter blir lyttet til av politikere og andre som skal vurdere utvalgets rapport.

Feil spørsmål – feil konklusjon

– Utvalgets jobb har vært å vurdere hvordan, i vårt tilfelle en stor gruppe barnehager – som beviselig har bidratt med utrolig mye positivt og viktig for både barn, foreldre, ansatte og samfunnet – kan fases ut av sektoren. Utgangspunktet om at visse typer privat drift av barnehage i seg selv er negativt for tjenestene er en fullstendig feilslutning og et alvorlig angrep på den gode sektoren vi kjenner i dag, mener Schjelderup.

– Spørsmålet politikerne heller bør stille seg er hvordan vi alle kan bidra til å få best barnehagetjenester ut av de midlene som samfunnet stiller til rådighet, og hvordan en ryddig og attraktiv sektor kan reguleres og rammes inn best mulig. Trolig ville svaret på et slikt spørsmål vært en minst like høy andel private barnehager som i dag, ikke mindre.

PBL-lederen slår fast at det er behov for alle gode krefter i arbeidet med å drifte og utvikle Barnehage-Norge videre. Han er også opptatt av at de pågående samtalene om et mulig nytt barnehageforlik, som ble gjenopptatt på Stortinget denne uken, må få gå sin gang og ikke påvirkes av utvalgets arbeid.

Samtidig mener Schjelderup det er nødvendig at regjeringen – og også kunnskapsministeren spesifikt – nå går ut og avklarer sitt forhold til rapporten som er fremlagt.

I strid med signalene fra regjeringen

– Selvsagt vil det kunne skape usikkerhet – både blant familiene, ansatte, eiere og i samfunnet ellers – at regjeringen har bestilt en rapport hvor dette er utredet. Vi har mange viktige utfordringer i barnehagesektoren – blant annet knyttet til bemanning, rekruttering, finansiering og styring. For at vi alle skal kunne ha fullt fokus på dette – og for å avklare at ingen barnehager er uønsket på grunn av eierform alene – mener vi kunnskapsministeren raskt bør gå ut å avklare hvordan hun stiller seg til det som fremkommer i utredningen, sier Schjelderup – og legger til: 

– Vi oppfatter ikke at anbefalingene fra utvalget er i tråd med regjeringens politikk på barnehagefeltet, og heller ikke samsvarer med de signalene vi får fra politikerne som vi snakker med. Tvert imot har både statsråden og ledende utdanningspolitikere vært tydelige på at de anerkjenner bidraget fra alle typer private barnehager og at de – også i fremtiden – ønsker et stort mangfold av ulike tilbud og at ulike typer private tilbydere er en ønsket del av denne sektoren, sier Schjelderup.

Utvalget ble satt ned 12. august 2022. I januar 2024 leverte de en delrapport om definisjon og registrering av ideelle velferdsaktører.

Arbeidet i «avkommersialiseringsutvalget» har ikke gått smertefritt, noe som har fått bred omtale i mediene. Det har blant annet vært uenigheter knyttet til mandatet og endringer i ledelsen av utvalget.

Les mer om avkommersialiseringsutvalget her.

– Bruk av private barnehager har vært en stor suksess i norsk barnehagesektor. Det er urovekkende og svært kritikkverdig at flertallet underkjenner dette. Ideen om at avvikling av de private barnehagene vil gi et bedre tilbud fordi vi sikrer at pengene når barna er grunnleggende feil. Tvert om bidrar private barnehager til at felleskapet får gode barnehager, med mer mangfold og flere valgmuligheter både for barnefamilier og ansatte – og attpåtil for en lavere pris for skattebetalerne, påpeker PBL-lederen.  

Trenger et bredt politisk forlik

Private barnehager leverer i dag minst like gode tjenester som kommunale barnehager, men til en betydelig lavere kostnad for fellesskapet. For hver 100-lapp en kommune bruker på en kommunal barnehageplass, går det nå godt under 90 kroner til en privat barnehageplass.

Velferdstjenesteutvalget, som la frem sin rapport i 2020, konkluderte med ikke å anbefale å favorisere tilbydere på bakgrunn av eierskap.

Velferdstjenesteutvalgets leder Kåre Hagen har blant annet uttalt følgende:

«Kortversjonen, som jeg får mye kjeft for å si, men som fortsatt er kortversjonen og hovedbildet, er at det norske velferdssamfunnet ikke har et lekkasjeproblem i betydningen av at penger bevilget til private aktører lekker ut i privat velferdsprofitt.»

– Private barnehager blir i høy grad valgt av barnefamiliene. Det tyder på at private barnehager leverer gode tjenester til barna. Det barnehagesektoren, og ikke minst barna, trenger er et bredest mulig politisk forlik om en forutsigbar barnehagepolitikk med trygge rammevilkår, vern av familienes valgfrihet og likebehandling av alle barnehager, sier Jørn-Tommy Schjelderup.