Jørn-Tommy Schjelderup er administrerende direktør i PBL.
Mandag går fristen ut – viktig at barnehagene svarer i høringen
Mandag 6. januar går fristen ut i høringen om finansiering av private barnehager. – Det er mye som står på spill, så vi oppfordrer alle medlemsbarnehagene til å sette av noen minutter til å levere svar på noen av de viktigste punktene, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Publisert:
Private barnehager har i dag en lovfestet rett til økonomisk likeverdig behandling. Denne retten har Kunnskapsdepartementet nå foreslått å skrive ut av loven.
Syv av ti barnehager i PBLs tariffområde fikk i fjor mindre i pensjonstilskudd enn de hadde i pensjonsutgifter. Denne uretten vil ingen av forslagene i høringen rydde opp i.
– I høringen er det mange forslag som også PBL støtter. Men både vi og barnehagene må si ifra når det også er forslag som er problematiske og som vil opprettholde forskjellsbehandlingen av barn i kommunale og private barnehager, sier Jørn-Tommy Schjelderup.
Mandag 6. januar går fristen ut for å svare i høringen om de nye lovforslagene. Så langt har litt over 200 barnehager levert høringssvar. Jørn-Tommy Schjelderup håper dette tallet vil øke betydelig de siste dagene av høringsperioden.
– Mange høringssvar fra sektoren vil være svært viktig signal til politikerne som skal jobbe videre med disse spørsmålene, sier Schjelderup.
Fire viktige spørsmål
Totalt er det 35 punkter som høringsinstansene blir bedt om å svare på. Men PBL mener det særlig på fire punkter er viktig at sektoren sørger for å bli hørt.
Under finner du de fire punktene, med PBLs argumentasjon som de som er enige med oss, kan velge å la seg inspirere av.
Økonomisk likeverdig behandling er selve fundamentet for at det har vært mulig å bygge opp og drive den private delen av barnehagesektoren. Vi opplever at barnehageavtalen på Stortinget støtter opp om dette. Men selv om formålsbestemmelsen fra departementet kan virke tilforlatelig, frykter vi at den kan brukes til å svekke private barnehagers rettssikkerhet i tilskuddsspørsmål.
Dette vil potensielt også kunne øke konfliktnivået lokalt, noe som ikke er i noens interesse.
Barnehagen er enig i at nye regler skal legge til rette for likebehandling av private og kommunale barnehager, og at det skal føre til mangfold og effektiv ressursbruk gjennom forutsigbarhet.
Barnehagen kan imidlertid aldri støtte et lovforslag som ikke opprettholder private barnehagers rett til økonomisk likeverdig behandling, minst på nivå med dagens paragraf 19.
Barnehagen støtter prinsippet om grunntilskudd og hovedtrekkene i departementets forslag, forutsatt at det ivaretar prinsippene om å legge til rette for likebehandling, forutsigbarhet og bærekraftig økonomi.
Barnehagen støtter ikke forslaget om at kommunene skal gis rett til å holde enkelte kostnader i kommunale barnehager utenfor beregningsgrunnlaget.
Barnehagen ber om at regelverket utformes tydelig og oppfordrer departementet til å invitere KS og PBL til å samarbeide om en felles forståelse av hvordan et nytt regelverk skal praktiseres.
Det er både i kommunenes og de private barnehagenes interesse at et nytt regelverk formuleres og praktiseres på en måte som gir lavere konfliktnivå lokalt.
Forslaget sikrer ikke private barnehager retten til å få dekket sine faktiske pensjonsutgifter.
Dette er en forskjellsbehandling som er i strid med formålsbestemmelsen i høringen.
Et regnestykke fra PBL viser at medlemsbarnehagene sannsynligvis er underfinansiert med mer enn 170 millioner kroner på pensjon i år. Skal det være likebehandling, må vi ha en velfungerende søknadsordning for alle barnehager.
Barnehagen viser til den alternative modellen som KS og PBL har utarbeidet, der retten til å få dekket reelle pensjonsutgifter etter søknad, styrkes.
Barnehagen er enig i at barnehager som av historiske årsaker har særlig høye pensjonsutgifter knyttet til offentlig tjenestepensjon skal få disse kostnadene dekket. Men barnehagen mener denne retten ikke kan begrenses til ett pensjonsprodukt. Denne ordningen må derfor gjelde alle barnehager som av historiske årsaker har særlig høye pensjonsutgifter.
(Barnehager som ikke får dekket sine faktiske pensjonsutgifter i dag, kan gjerne melde i fra om dette her.)
Bruk gjerne likelydende argumentasjon som på alternativ 1.
I tillegg kan barnehagene gjerne levere et fritekstsvar under punktet «legg til generell kommentar» aller nederst i høringen.
Lite samsvar
Høringen kommer på bakgrunn av barnehageavtalen som et stort flertall av partiene på Stortinget ble enige om i midten av november.
Men PBL mener det på flere punkter er lite samsvar mellom prinsippene i barnehageavtalen og de konkrete lovforslagene fra departementet.
– Dersom barnehagene deler PBLs syn på dette, er det viktig at de sier ifra. Og tiden for å si ifra er nå, sier Jørn-Tommy Schjelderup.