PBL på høring om statsbudsjettet: – Kort sagt må Stortinget bruke millioner i dag for å spare milliarder i morgen

Administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup (øverst) og styreleder Eirik Husby representerte PBL på høringen i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite. Video: Stortinget Nett-tv

PBL på høring om statsbudsjettet: – Kort sagt må Stortinget bruke millioner i dag for å spare milliarder i morgen

Administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup og styreleder Eirik Husby var tydelige på at private barnehager tilbyr minst like god velferd, men til lavere offentlige kostnader, da PBL deltok på høring i kommunalkomiteen på Stortinget om neste års statsbudsjett.

Publisert:

Norske kommuner står i en svært alvorlig økonomisk situasjon. KS har slått fast at det udekkede behovet i norsk kommunesektor nå er på 15 milliarder kroner.

Barnehagene er det tredje største tjenesteområdet i Kommune-Norge og en viktig del av kommunenes ansvarsområde.

Administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup og styreleder Eirik Husby gikk mandag høring i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, med rykende ferske tall fra Agenda Kaupang som viser at samfunnets besparelse ved bruk av private barnehager var på hele seks milliarder kroner i 2023.

Tilbyr kommunene handlingsrom

– I møte med økonomisk dyrtid for kommunene kommer PBL ikke til denne høringen kun for å be om penger. Vi kommer for å gi Stortinget og kommune-Norge sårt tiltrengt økonomisk handlingsrom, slik at dere kan opprettholde gode tjenestetilbud i hele Norge.

Slik innledet Jørn-Tommy Schjelderup PBLs innlegg i høringen.  Han og Eirik Husby benyttet sine tre tilmålte minutter til å vise komiteen hva de private barnehagene kan bidra med.  

Schjelderup pekte på at:

  • Siden 2003 har private barnehager vært avgjørende for kapasitet, kvalitet og mangfold i sektoren
  • Halvparten av barnehagebarna går i en privat barnehage. Disse barnehagene har foreldre som er systematisk mer fornøyde med tilbudet, og ansatte som har systematisk lavere sykefravær, og mer enn 95 prosent av private barnehager har tariffavtale.
  • Private barnehager leverer like god kvalitet og mer mangfold for en lavere kostnad for det offentlige.

Kutt og innstramminger en stor trussel

45 prosent av alle private barnehager gikk i 2022 med underskudd, og over 1000 medlemsbarnehager får i år ikke dekket sine pensjonskostnader gjennom driftstilskuddet.

PBL viser i sitt høringsnotat til at betydelige kutt og innstramminger de siste årene ensidig har rammet private barnehager. 

Dette er en direkte trussel mot kapasitet, kvalitet og mangfold i barnehagetilbudet og dermed også en trussel mot det økonomiske handlingsrommet i kommuneøkonomien som barnehagene bidrar til.

Samtidig er de private barnehagene attraktive tilbydere av sine tjenester.

Særlig etter kommunevalget i 2023 opplever private barnehager økt interesse og etterspørsel fra kommunene.  Forutsetningen for å kunne bidra er et forutsigbart finansieringssystem.  

Tre konkrete forslag

Eirik Husby var tydelig i sitt innlegg på hva som nå trengs aller mest:

– Skal private barnehager bidra, så må sektoren berges. Barnehagene trenger at finansieringssystemet bærer nøkterne kostnader, og er forutsigbart nok til å investere i nye barnehager.  Kort sagt må Stortinget bruke millioner i dag for å spare milliarder i morgen.

Han pekte på helt konkrete grep Stortinget kan gjøre i statsbudsjettet for 2025:

  1. Rette opp i underdekning av pensjonskostnader
  2. Justere satsene for kapitaltilskudd til private barnehager, slik at tilskuddene reflekterer barnehagenes reelle kostnader til drift, vedlikehold og utvikling av barnehagebygg i et livsløpsperspektiv.
  3. Gjeninnføre mulighet for finansiering i Husbanken.

NB! Torsdag 24. oktober går PBL i høring hos Stortingets utdannings- og forskningskomité.  Der vil det også blir levert et svært tydelig budskap om behovene i barnehagesektoren og helt konkrete forventinger til kortsiktige grep for å sikre finansieringen til de private barnehagene i påvente av utfallet av forhandlingene om et nytt barnehageforlik.