I forrige uke publiserte PBL estimater på hvor mye hver enkel medlemsbarnehage vil tape i tilskudd dersom pensjonssjablongen justeres ned fra 13 til 11 eller 9 prosent.
Mer enn 250 barnehager har i løpet av den siste uken fylt ut vårt skjema og sendt inn beskrivelser av hva et forespeilet kutt i pensjonstilskuddet vil bety for dem.
Grunn til stor bekymring
I PBL gir tilbakemeldingene grunn til stor bekymring på vegne av sektoren.
– Ettersom et kutt i pensjonstilskuddet vil innebære at regjering og storting fjerner flere hundre millioner kroner i tilskudd, er det ikke overraskende at det vil få alvorlige konsekvenser for sektoren. Men omfanget og styrken i de tilbakemeldingene vi har fått, gjør meg enda mer bekymret enn jeg var for en uke siden, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.
Mange rapporterer at et kutt enten til 11 eller 9 prosent vil føre til at barnehagen ikke har grunnlag for videre drift. Andre melder om at det ikke vil være mulig å hente inn vikar ved fravær og at dette igjen vil føre til ytterligere arbeidspress på dem som er på jobb. Kompetanseheving, vedlikehold, turer og innkjøp av leker og utstyr er andre ting barnehagene rapporterer at de blir nødt til å kutte grovt i.
Ethvert kutt er uakseptabelt
Det er ikke kommet noen nye signaler fra regjeringen på hvordan et varslet kutt i pensjonstilskuddet vil bli innrettet. Fra PBLs side er det viktig å understreke at ethvert kutt i tilskuddsordningen er uakseptabelt uten at det ses i sammenheng med helheten.
– Det er tilbudet til barna og arbeidsplassene og arbeidsvilkårene til de ansatte som står på spill her. Dette må politikerne ta inn over seg. De er ansvarlige for hver eneste barnehageplass som går tapt, og hver eneste barnehageansatte som mister lysten til å gå på jobb som følge av dårligere rammer, sier Anne Lindboe.
Får mindre, leverer like bra
Hun understreker at de private barnehagene ikke skal overfinansieres, men peker på at det heller ikke er tilfelle med dagens ordning. Både PBL, forsikringsleverandør Storebrand og aktuarfirmaet Lillevold & Partners bestrider beregningene som danner grunnlag for kuttforslaget i høringen fra 2019.
– Vi må heller ikke glemme hvor uansvarlig det er å skulle gjøre endringer i én side ved finansieringssystemet uten å se det i sammenheng med helheten. Faktum er at private barnehager i sum får betydelig mindre penger enn kommunale barnehager fra det offentlige, men likevel leverer like god kvalitet. Da er det ganske ulogisk å skulle hevde at det er de private barnehagene som får for mye penger, sier Anne Lindboe.
Takker for bidrag – vil ha mange flere
PBL-direktøren setter stor pris på at mange barnehager har sendt inn skjemaet med beskrivelser av konsekvenser for egen barnehage ved pensjonskutt.
– Vi jobber for å stoppe denne prosessen. Om vi lykkes eller ikke, vil avhenge av at vi får politikerne til å forstå hvor alvorlig et pensjonskutt vil være for den enkelte barnehage. Derfor vil vi oppfordre alle der ute til å fylle ut og sende inn skjemaet vårt. Hver enkelt av medlemsbarnehagene kan gjøre en stor forskjell, sier Anne Lindboe.
Kroken på døra
Noen av bidragene som PBL har fått fra medlemsbarnehagene, ser slik ut:
(Artikkelen fortsetter under sitatkarusellen)
#levebarnehagene
PBL oppfordrer også barnehagene til å spre budskapet i sosiale medier. For at det enklere skal nå frem til sentrale politikere og andre målgrupper, ber vi dere bruker emneknaggen #levebarnehagene i den forbindelse.
Se alle pensjonskutt-beskrivelsene fra barnehagene her! Listen vil bli løpende oppdatert etter hvert som vi får inn flere tekster.