Fra PBLs samarbeidspartner: Små superhelter og grønne superkrefter

Fra PBLs samarbeidspartner: Små superhelter og grønne superkrefter

Klart de minste blant oss skal få servert så sunn og fersk mat som mulig! En knasende sunn og grønn høstsesong står for døren. Her har PBLs samarbeidspartner Servicegrossistene laget en oversikt over de beste fruktene og grønnsakene som er å få tak i de nærmeste månedene.

Publisert:

Selv om den aller lyseste tiden av året er forbi, har vi mye å glede oss over fremover.

Ikke minst gjelder dette de fantastiske norske og utenlandske råvarene, som kan hentes inn i de tusen hjem og de tusen barnehager i ukene og månedene som kommer.

Det sies at hver fase av året har sin sjarm. Det gjelder også i høyeste grad hver fase av høsten, der stadig nye arter av frukt og grønnsaker er på sitt aller beste.

Her får du en oversikt over hva vi har i vente:

August

August er kanskje den mest fruktbare måneden vi har her i nord, og de mer varmekjære fruktene og grønnsakene våre er endelig klare for innhøsting.

Norske råvarer du får tak i nå: De første eplene og plommene høstes inn, og norske moreller er nå på sitt beste. Dette er også starten på sesongen for bønner, gresskar, grønnkål, jordskokk, mais, pastinakk, rødkål, selleri og sukkererter. Mange av de norske sommerbærene er nå på hell.

Kvalitetsvarer fra utlandet: Skal du ha noe søtt og fruktig til lunsjserveringen, finnes det alltid et land som har sesong for bær. Eller hva med forfriskende sitrus eller ananas før høsten slår inn?

September

Kanskje har du et barndomsminne om at du fikk ta med deg en bærepose med plommer og dele ut til vennene dine? – Det er akkurat denne sesongen vi er inne i, i september.

Norske råvarer du får tak i nå: Nå er det god tilgjengelighet på det meste: Epler, plommer, pærer, bladpersille, blomkål, brokkoli, bønner, gresskar, grønnkål, gulrot, hjertesalat, hodekål, isbergsalat, kinakål, kålrot, løk, jordskokk, mais, pastinakk, rødkål, selleri, persille, persillerot, potet, purre, rosenkål, rødbeter, rødkål, sellerirot, squash, spinat, stangselleri, vårløk og sukkererter, – ferskt og nyplukket fra norske gårder.

Kvalitetsvarer fra utlandet: Sesongen for moreller og sommerbær er så og si over i Norge, og det er blitt for kaldt for florlette salater og sarte, grønne vekster. Her må du ty til importerte varer hvis du ønsker å bevare en siste smak av sommer.

Oktober

Mer robuste rotgrønnsaker og bladgrønnsaker med tykkere blader høstes nå inn, og mange gjøres klare for lagring gjennom en lang vinter.

Norske råvarer du får tak i nå: Sesongen er i gang for epler, pærer, blomkål, brokkoli, bønner, gresskar, grønnkål, gulrot, hjertesalat, isbergsalat, kinakål, kålrot, løk, jordskokk, mais, pastinakk, rødkål, selleri, persille, persillerot, potet, purre, rosenkål, rødbeter, rødkål, sellerirot, squash, spinat, stangselleri, vårløk og sukkererter.

Kvalitetsvarer fra utlandet: Ønsker du deg en skikkelig smak av høst? Nå har vi lagrene fulle av sopp og bær fra både inn-og utland.

PS! Lyst til å lære litt mer om bær? Les saken om «Underdog-bæra» ekstern lenke).

Se hele utvalget av frukt og grønt fra Servicegrossistene på sg.no.