Blåsokkene ble fjernet fra avdelingene samme dag som PBL og Naturvernforbundet lanserte veiledningsheftet «Plast og giftfrie barnehager». Heftet skal være et viktig redskap for å bekjempe bruken av plast og miljøgifter i norske barnehager.
– Hittil i år har vi brukt 3.000 par blåsokker bare i vår barnehage. Det blir noen mengder som vi nå kvitter oss med på veien mot å bruke mindre plast, sier daglig leder i Ragnas hage i Oslo, Linda Fraurud.
Gi barnehagene gode verktøy
PBL og Naturvernforbundet har signert en samarbeidsavtale hvor målet er å redusere bruken av plast og miljøgifter i barnehagene. Selve lanseringen fant sted mandag morgen i kulturhuset i Oslo med blant annet flere barnehager til stede.
– For PBL er dette et viktig prosjekt og vi kommer til å bistå barnehagene så godt vi kan for at de skal lykkes med å redusere mengden plast og miljøgifter. I veiledningsheftet har vi nå fått gode oppskrifter på hvordan det kan gjøres, og alle kan vi gjøre litt for å bedre miljøet, påpekte PBL-leder Anne Lindboe.
Lanserte veiledningshefte. Generalsekretær i Naturvernforbundet Maren Esmark sammen med prosjektleder Janne Gillgren og administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe lanserte veiledningsheftet plast- og giftfrie barnehager.
I anledning lanseringen av det nye veiledningsheftet, var statssekretær Sveinung Rotevatn i Klima- og miljødepartementet invitert til Ragnas hage sammen med administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe og generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark.
Rotevatn ga honnør både til PBL og Naturvernforbundet for samarbeidet de nå har inngått og til Ragnas hage for grepene de gjør mot mindre plast og miljøgifter i barnehagen.
– Når to store aktører som PBL og Naturvernforbundet går sammen om bedre løsninger, så betyr det masse. Og det synes vi er veldig fint. Og ja, vi kan faktisk redde verden med å ikke bruke blå sokker. Alle små handlinger hjelper og da må alle bidra. Ragnas hage går her foran som et godt eksempel, sa Rotevatn.
Praktiske tips og tiltak
Prosjektet har hentet inspirasjon fra Sverige, der offentlige og kommersielle aktører jobber sammen for å redusere eksponeringen for miljøgifter i barnehager og førskoler.
PBL og Naturvernforbundet ønsker gjennom dette prosjektet blant annet å fremme:
- Praktiske tips og tiltak for hvordan barnehagene kan redusere plast- og miljøgiftbruken i barnehagen.
- Bevisstgjøring blant barn og ansatte.
- Strengere krav til, og sterkere samarbeid med, leverandører om bruk av plast og miljøgifter i deres produkter og emballasje.
Vil gjøre mer
I Ragnas hage vil Linda Fraurud jobbe målrettet med å redusere plast- og miljøgiftene så godt de kan, og hun vil se på flere muligheter videre fremover.
– Det som står først agendaen vår nå etter at vi har kvittet oss med blåsokkene er å erstatte skifteposene i barnehagene med mer miljøvennlige bærenett. Men det er viktig at vi tenker igjennom hvilken type nett vi ønsker oss, for det er ikke nødvendigvis slik at tøynett alltid er det mest miljøvennlige alternativet, påpeker hun.