Kommunene hadde frist 31. oktober for å fatte vedtak om driftstilskuddssatser for 2025. Samfunnsøkonomisk avdeling i PBL har mottatt tall fra 179 kommuner.
Foreløpige tall fra samfunnsøkonomisk avdeling i PBL viser at gjennomsnittlig småbarnssats i kommuner mer månedlig foreldrebetaling på 2.000 kroner, er på rett i overkant av 285.000 kroner.
Det vil som følge av PBLs tilskuddskontroll trolig bli endring i satsene i noen av kommunene, men neppe noe som påvirker gjennomsnittet i veldig høy grad.
Enda mindre til drift
Den gjennomsnittlige økningen i småbarnssats (0-2 år) er på mellom 15.000 og 16.000 kroner. Men trekker man i fra 6.000 kroner, som er direkte kompensasjon for reduksjonen i årlig foreldrebetaling, er den gjennomsnittlige satsøkningen på cirka 3,5 prosent. Til sammenligning legger regjeringen til grunn at lønns- og prisveksten blir på 4,1 prosent i 2025.
– Det betyr at sektoren, som allerede har marginer helt ned mot null, i realiteten vil få enda mindre å drifte for neste år. Det er alvorlig, særlig for barnehager i kommuner med lave satser. Og det understreker behovet for at politikerne følger opp intensjonene i barnehageavtalen og blir enige om en ny finansieringsordning som er bærekraftig og som gir grunnlag for sunn drift, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Les mer om tilskuddssatsene i din og andre kommuner på barnehagemonitor.no.
Viktig å si ifra i høringen
For tiden er forslag om endringer i fastsettelse av tilskudd til drift og pensjon til private barnehager ute på høring. Også et forslag om formålsbestemmelse for finansiering av private barnehager er med i høringen.
PBL er i sitt foreløpige høringssvar positiv til mye av det som har med finansiering av drift og gjøre. Men når det gjelder formålsbestemmelsen og forslagene om nytt pensjonstilskudd, er PBL tydelige på at det ikke løser noen av problemene for den private delen av sektoren.
– Tvert imot vil forslagene til pensjonstilskudd føre til fortsatt underfinansiering av pensjonskostnadene i sektoren, mens formålsbestemmelsen svekker private barnehagers rett til å bli økonomisk likeverdig behandlet, sier Schjelderup.
Har ikke fått 2023-regnskapene
I 2022 gikk 45 prosent av alle ordinære private barnehager med underskudd. I forrige uke skulle Statistisk sentralbyrå (SSB) egentlig offentliggjort regnskapstallene for 2023, men publiseringen er utsatt.
I en medlemsundersøkelse fra oktober i år oppgir imidlertid mer enn fire av ti at de hadde negativt årsresultat i 2023.