PBL har ved flere anledninger, både i skriftlig form og i direkte møter, sterkt oppfordret Utdanningsdirektoratet til å avvikle praksisen med å offentliggjøre foreløpige rapporter i forbindelse med økonomisk tilsyn med private barnehager.
Senest i juni publiserte PBL et eget notat om direktoratets tilsynspraksis. Her viste PBL blant annet til eksempler på tilsynssaker der barnehager har blitt navngitt i media og anklaget for lovbrudd, men der det endelige utfallet av saken har vært at intet lovbrudd har funnet sted.
Påføres uopprettelig skade
Praksisen med at tilsynssaker kommer ut i offentligheten før alle relevante sider ved sakene er grundig belyst, har – helt urettmessig – påført enkeltbarnehager og sektoren en stor belastning og store omdømmetap.
– Vi har mange eksempler på at barnehager på bakgrunn av foreløpige rapporter blir uthengt i media som lovbrytere, men der den endelige konklusjonen i tilsynet er at alt er i sin skjønneste orden. Dette er en betydelig belastning for dem som blir rammet. Og det omdømmetapet som barnehagene da er påført, lar seg ikke automatisk rette opp igjen, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Ny praksis fra 1. juli
Nå har Utdanningsdirektoratet besluttet å endre sin praksis når det gjelder offentliggjøring av foreløpige tilsynsrapporter. Fra og med 1. juli 2024 er det bare endelige rapporter som blir offentliggjort på direktoratets nettsider.
– PBL er godt fornøyd med denne endringen i tilsynsmyndighetens rutiner. Jeg vil gi de ansvarlige ros for at de har tatt til seg tilbakemeldingene og lyttet til innspillene fra sektoren.
– Samtidig er det på sin plass å påpeke at direktoratet har brukt for lang tid på å endre sin publiseringspolicy og at direktoratet dermed har påført mange barnehager – og også sektoren som sådan – urettmessig belastning og omdømmetap, sier Jørn-Tommy Schjelderup.
Ønsker åpenhet
Han understreker at PBL og private barnehager ønsker åpenhet rundt økonomiske disposisjoner i sektoren.
– Omgivelsene skal ha tillit til at både helse og sikkerhet, faglig innhold og økonomiske disposisjoner i barnehagene håndteres i tråd med regelverket. Derfor er vi positive til at endelige konklusjoner fra alle typer tilsynssaker – fra både kommunale og private barnehager – er tilgjengelig for offentligheten. Vi har imidlertid lenge vært sterkt kritiske til praksisen med løpende offentliggjøring av tilsynssaker i prosess, sier Jørn-Tommy Schjelderup.