Når barnehagene skal svare på høringen, er det særlig fire punkter der PBL mener det er viktig at departementet får tydelige tilbakemeldinger.
Det er viktig at barnehagens eget syn kommer til uttrykk når du svarer i høringen. Høringssvaret bør, i den grad det er mulig, inneholde konkret innhold om din barnehages virkelighet, både nå og i møte med foreslåtte lovendringer.
For eksempel vil alle de PBL-barnehagene som ikke får dekket sine faktiske pensjonsutgifter, selv kunne sette ord på konsekvensene. De barnehagene det gjelder, har nylig fått e-post fra PBL, slik at de enklere kan melde om dette i høringen.
Barnehagene kan også gjerne dra inn andre lokale forhold som de mener har betydning.
Hvordan svare på høringen?
Høringen inneholder 35 spørsmål som barnehagene kan svare «Ja», «Nei» eller «Vet ikke» på. De færreste har kapasitet til å sette seg grundig inn i alle 35 spørsmålene. Dersom du er enig med PBL i hovedprinsippene, kan du velge å la seg inspirere av hvilket svaralternativ PBL velger på de ulike spørsmålene.
Her er PBLs foreløpige høringssvar. Gi gjerne innspill om innholdet. Et endelig høringssvar vil bli oppdatert på denne siden når det er klart.
I tillegg mener PBL det er fire punkter som det er ekstra viktig at beslutningstakerne får tydelige tilbakemeldinger om fra sektoren.
Her er noen forslag til temaer som barnehagen kan berøre i sitt høringssvar:
Økonomisk likeverdig behandling er selve fundamentet for at det har vært mulig å bygge opp og drive den private delen av barnehagesektoren. Vi opplever at barnehageavtalen på Stortinget støtter opp om dette. Men selv om formålsbestemmelsen fra departementet kan virke tilforlatelig, frykter vi at den kan brukes til å svekke private barnehagers rettssikkerhet i tilskuddsspørsmål.
Dette vil potensielt også kunne øke konfliktnivået lokalt, noe som ikke er i noens interesse.
Barnehagen er enig i at nye regler skal legge til rette for likebehandling av private og kommunale barnehager, og at det skal føre til mangfold og effektiv ressursbruk gjennom forutsigbarhet.
Barnehagen kan imidlertid aldri støtte et lovforslag som ikke opprettholder private barnehagers rett til økonomisk likeverdig behandling, minst på nivå med dagens paragraf 19.
Barnehagen støtter prinsippet om grunntilskudd og hovedtrekkene i departementets forslag, forutsatt at det ivaretar prinsippene om å legge til rette for likebehandling, forutsigbarhet og bærekraftig økonomi.
Barnehagen støtter ikke forslaget om at kommunene skal gis rett til å holde enkelte kostnader i kommunale barnehager utenfor beregningsgrunnlaget.
Barnehagen ber om at regelverket utformes tydelig og oppfordrer departementet til å invitere KS og PBL til å samarbeide om en felles forståelse av hvordan et nytt regelverk skal praktiseres.
Det er både i kommunenes og de private barnehagenes interesse at et nytt regelverk formuleres og praktiseres på en måte som gir lavere konfliktnivå lokalt.
Forslaget sikrer ikke private barnehager retten til å få dekket sine faktiske pensjonsutgifter.
Dette er en forskjellsbehandling som er i strid med formålsbestemmelsen i høringen.
Et regnestykke fra PBL viser at medlemsbarnehagene sannsynligvis er underfinansiert med mer enn 170 millioner kroner på pensjon i år. Skal det være likebehandling, må vi ha en velfungerende søknadsordning for alle barnehager.
Barnehagen viser til den alternative modellen som KS og PBL har utarbeidet, der retten til å få dekket reelle pensjonsutgifter etter søknad, styrkes.
Barnehagen er enig i at barnehager som av historiske årsaker har særlig høye pensjonsutgifter knyttet til offentlig tjenestepensjon skal få disse kostnadene dekket. Men barnehagen mener denne retten ikke kan begrenses til ett pensjonsprodukt. Denne ordningen må derfor gjelde alle barnehager som av historiske årsaker har særlig høye pensjonsutgifter.
(Barnehager som ikke får dekket sine faktiske pensjonsutgifter i dag, kan gjerne melde i fra om dette her.)
Støtter dere at det innføres regler om pensjonstilskudd i tråd med alternativ 2? NEI
Bruk gjerne likelydende argumentasjon som på alternativ 1.
På det aller siste punktet i høringen vil barnehagen ha mulighet til både å ta opp momenter som ikke er berørt andre steder i høringen, og til å gjenta viktige poenger.
Her kan barnehagen fortelle om nå-situasjonen og hvilke forventninger barnehagen har til et nytt regelverk.
Hvis barnehagen opplever at det er forskjell på intensjonene i Barnehageloven og forslagene i høringen, er dette plassen for å skrive om det.
Her er momenter som barnehagen, dersom den er enig, kan la seg inspirere av:
Barnehagen støtter prinsippene i barnehageavtalen om å legge til rette for god barnehagedrift, at private barnehager skal ha forutsigbare rammevilkår og en sunn og bærekraftig økonomi.
Alle barn er like mye verdt, uavhengig av hvilken barnehage de går i.
Barnehagen ser med sterk bekymring på at resultatmarginene i private barnehager er blitt vesentlig svakere, samtidig som forskjellen på hvor mye penger det offentlige bruker på drift av kommunale og private barnehager har økt. Barnehagen understreker derfor betydningen av at finansieringssystemet justeres med reell økonomisk likeverdig behandling som mål.
Barnehagen understreker behovet for et regelverk som demper konfliktnivået lokalt. Barnehagen vil gjerne bruke sine ressurser på å drive god barnehage.
Barnehagen ber om at finansiering av eiendom tas inn i behandlingen av lovendringene, slik at den totale finansieringen av private barnehager kan vurderes som en helhet.
Vis gjerne til situasjon i egen barnehage og/eller egen kommune.