Høring om finansiering: Send inn høringssvar

Høring om finansiering: Send inn høringssvar

15. november la Kunnskapsdepartementet nye forslag til finansiering av private barnehager ut på høring. PBL støtter flere av forslagene, men mener de i sum ikke vil bidra til forutsigbarhet og økonomisk likeverdig behandling i sektoren. Send inn høringssvar og si din mening!

Send inn ditt høringssvar

Slik sender du inn høringssvar

Hva er saken?

Seks partier på Stortinget er i høst blitt enige om en avtale om styring og finansiering av private barnehager.  

Partiene er blant annet enige om å legge til rette for god barnehagedrift, og at private barnehager skal ha forutsigbare rammevilkår og en sunn og bærekraftig økonomi.  

Partiene er også enige om at prinsippet om likebehandling av kommunale og private barnehager skal ivaretas i loven. 

Les alt om høringen her

Last ned enkel plakat til informasjon for ansatte eller foreldre. 

Hva har departementet foreslått?

Kunnskapsdepartementet har på bakgrunn av barnehageavtalen på Stortinget sendt forslag til hvordan driftstilskudd og pensjonstilskudd skal utmåles i et fremtidig regelverk ut på høring.  

Høringsfristen er 6. januar 2025. 

Kort om forslagene:

Les høringsnotatet

Hva mener PBL?

  • PBL støtter flere, men ikke alle, forslagene fra departementet om prinsipper for utmåling av driftstilskudd, i høringen omtalt som grunntilskudd.  
  • PBL mener de fremlagte forslagene om pensjonstilskudd ikke sikrer private barnehager retten til å få dekket kostnadene til likeverdige pensjonsordninger som det kommunale barnehager har. De er dermed verken i tråd med intensjonene i barnehageavtalen eller likebehandlingsprinsippet. 
  • PBL er dessuten svært opptatt av at grunntilskudd, pensjonstilskudd og eiendomstilskudd må vurderes samlet for å sikre at den helhetlige finansieringen sikrer en bærekraftig økonomi og aøkonomisk likeverdig behandling. Dette ivaretas ikke i høringen. 

Hvordan kan du bidra?

  1. Send inn høringssvar

Mange og gode høringssvar er det aller viktigste medlemsbarnehagene kan bidra med. 

Da en rekke spørsmål om styring og finansiering av private barnehager var ute på høring sist vinter, var tilbakemeldingene både fra barnehager, foreldre og kommuner så tydelige at flere av de mest alvorlige forslagene senere ble lagt til side. 

Det viser at din mening betyr noe! 

Nytt i denne høringen

I denne høringen skal du ikke levere et svar i form av en helhetlig tekst. I stedet ber Utdanningsdirektoratet deg om å svare “Ja”, “Nei” eller “Vet ikke” på 35 konkrete spørsmål. 

Under hvert av spørsmålene – og helt til slutt i høringsnotatet – er det egne felt der du blir oppfordret til å skrive din mening. 

Ønsker du inspirasjon til barnehagens høringssvar?  

Her er en del bakgrunn og momenter som vi antar kan være nyttige for barnehager som ønsker å si sin mening om denne saken. Dersom du er enig med PBL i hovedprinsippene i denne saken, vil dette kunne være nyttig hjelp i arbeidet med barnehagens høringssvar. 

Gå til høringen her! 

  1. Inviter lokalpolitikere til barnehagen

Når kommunene skal sende inn sine høringssvar, er det viktig at de er best mulig opplyst om hva saken handler om og hva som står på spill for private barnehager i din kommune. 

Gå gjerne sammen med andre private barnehager – for eksempel gjennom lokallaget i PBL dersom det er et PBL-lokallag i din kommune – og inviter ordfører og andre lokalpolitikere på førjulsbesøk i en barnehage.  

I den forbindelse går det for eksempel an å vise til at PBL og KS (kommunesektorens organisasjon) i prosessen frem mot barnehageavtalen har gått sammen om et tredje alternativ til finansiering av pensjonskostnader. Dette alternativet styrker retten til å få dekket faktiske pensjonsutgifter og styrker dermed likebehandlingen i sektoren. 

Ønsker du flere innspill eller relevante fakta før et politikermøte, ta kontakt med oss i PBL på info@pbl.no eller 75 55 37 00. 

  1. Engasjer deg i sosiale medier

Bruk gjerne sosiale medier til å engasjere deg og andre i saken. Du kan henvende deg til politikere med oppfordring om å følge opp barnehageavtalen, invitere politikere til din barnehage eller oppfordre flere til å sende høringssvar.