I dag sørger et mangfold av private og kommunale barnehager for faglig kvalitet og bredde i barnehagetilbudet. Full dekning og stort mangfold er lett å ta som en selvfølge. Det er det ikke.
Fem grunner til at private barnehager er viktige:
- Avgjørende for å nå målet om plass til alle
- Minst like høy kvalitet som kommunale barnehager – til en lavere pris for samfunnet
- Stort mangfold av tilbud og innhold
- Fornøyde ansatte og fornøyde foreldre
- Flere kvinner i lønnet arbeid og flere kvinnelige arbeidsgivere
I barnehagen får barn leke og utforske verden omgitt av andre barn og støttet av ansatte med høy kompetanse på små barns behov og utvikling.
Både internasjonal og norsk forskning slår fast at årene fra 0 til 6 år er helt avgjørende for barns utvikling, og at gode barnehager har en positiv innvirkning på alle aspekter av denne.
Barnehager med høy kvalitet har positiv innvirkning på:
- barnas sosiale kompetanse
- evne til selvregulering
- andre grunnleggende ferdigheter blant annet i regning og språk
Gode barnehager bidrar til å redusere frafall senere i utdanningsløpet, øker sjansen for å delta i yrkeslivet som voksen og minske behovet for sosiale tjenester.
Barnehager med høy kvalitet også er spesielt viktig for barn fra vanskeligstilte familier, sårbare barn og barn med særlig behov for tilrettelegging.
- GoBaN, Norges største forskningsprosjekt på barnehage, finner store kvalitetsforskjeller i Barnehage-Norge, men har ikke funnet systematiske forskjeller som kan knyttes til barnehagenes eierskap.
- 99 prosent av alle barnehager oppfyller bemanningsnormen. Andelen er like høy, uavhengig av eierskap.
- Rapporten Talis Starting Strong viser at barnehageansatte er fornøyde med jobben sin. Private barnehager kommer minst like godt ut som kommunale.
- Ifølge samme rapport jobber ansatte i private barnehager mer enn ansatte i kommunale barnehager med å legge til rette for sosioemosjonell utvikling og foreldres involvering.
- Siden 2012 har det vært systematisk lavere legemeldt sykefravær i private enn i kommunale barnehager.
- To av tre barnehager med registrert profil er private. Private barnehager bidrar dermed til at foreldre har mulighet til å velge et tilbud som passer familienes ønsker og behov.
- Ansatte i private barnehager har like gode lønns- og pensjonsytelser som ansatte i kommunale barnehager.
- Alle kjente foreldreundersøkelser som er publisert siden 2009 viser at foreldre til barn i private barnehager er litt mer fornøyde med tilbudet enn foreldre til barn i kommunale barnehager er.
Det er en myte at drift av private barnehage er veldig lønnsomt.
- Etter at bemanningsnormen ble innført i 2018-2019, har lønnsomheten i barnehagesektoren vært fallende. I 2020 hadde ordinære private barnehager i gjennomsnitt et årsresultat på 1,8 prosent.
- Hvert år går én av tre private barnehager med underskudd.
- 78 av om lag 2440 ordinære private barnehager betalte utbytte til eierne i 2019. Dette inkluderer enkeltpersonsforetak der eier ikke er lønnsmottaker og der eiers arbeidsinnsats kategoriseres som utbytte.
- Store utbetalinger til eiere i sektoren er oftest knyttet til salg av barnehager, og brorparten av gevinstene kan forklares med økning i verdi på godt vedlikeholdte eiendommer.
Private barnehager må – som alle andre virksomheter – over tid gå med overskudd. Ellers vil barnehagene ikke klare å betale ned på lån, vedlikeholde bygg og lekeområder, tilby ansatte kompetanseheving og ha en buffer i fall det kommer uforutsette utgifter eller tilskuddene en periode øker mindre enn kostnadene.
Fra politisk hold har det vært lagt frem flere forslag som ville svekket bærekraften til en rekke gode, private barnehager alvorlig. Dette er forslag som, dersom de ble vedtatt, ville øke forskjellsbehandlingen av barn og barnehager, og som ville kunne true fundamentet for barnehageforliket.
Likebehandling av private og offentlige barnehager er avgjørende for at alle barn skal få et godt tilbud. Private barnehager ønsker likebehandling både når det gjelder finansiering og krav til kvalitet.
Selv om loven forplikter kommunene til å likebehandle kommunale og private økonomisk, blir ikke barnehagene likebehandlet krone for krone.
For hver 100-lapp kommunene bruker på sine egne barnehager, går mellom 91 og 94 kroner til private barnehager i form av tilskudd.
Én av tre private barnehager går med underskudd, og rammebetingelsene er under stadig press. Nasjonale forslag om kutt i finansieringen, og kommuner som prioriterer egne barnehager, truer kvaliteten i de private barnehagene.