Ny alderspensjon omfatter alle ansatte som er født 1. januar 1968 eller senere, samt for nyansatte etter 1. januar 2020.
Arbeidstakere som er eldre enn dette, og som er omfattet av PBLs ytelsespensjonsordning, tjener fortsatt pensjonsrettigheter i den gamle ordningen.
Hybridpensjon
Barnehagepensjon er en tjenestepensjonsordning basert på et innskuddsbasert opptjeningssystem med opptjening for alle år i arbeid, og som har en livsvarig og kjønnsnøytral pensjonsutbetaling. Ordningen henter elementer fra både innskuddspensjon og ytelsespensjon og kalles derfor en hybridpensjon.
Alle år i jobb teller med i opptjeningen av pensjonsytelser.
Pensjon kan tas ut fra fylte 62 år og kan kombineres med arbeid og ytterligere opptjening av pensjonsrettigheter. Det oppsparte pensjonsbeløp fordeles på gjenstående år av forventet levealder.
Den enkelte ansatte kan, men må ikke, velge avkastingsrisiko gjennom investeringsvalg.
Dersom den ansatte ikke gjør et aktivt valg selv, så vil kapitalen forvaltes med en høy aksjeandel mens den ansatte er ung, for deretter å reduseres ved overgang til en høyere andel rentepapirer når pensjonsalder nærmer seg.
Dette reduserer risikoen for at pensjonsytelsene svekkes som følge av et kortsiktig fall på børsene.
Ansatte født i 1968 eller senere, og som til og med 2019 tjente opp pensjonsrettigheter i PBLs gamle ordning, vil få pensjonsytelser beregnet ut fra innbetalinger til begge ordningene.
Ved dødsfall før hele pensjonsbeløpet er utbetalt, går restbeløpet fra alderspensjonen til forsikringsfelleskapet, og ikke til de etterlatte. Ektefelle/samboer og barn er i stedet sikret gjennom gruppelivsforsikring og barnepensjon.
AFP
PBLs eksisterende AFP-ordning er en tidligpensjonsordning som omfatter ansatte mellom 62 og 67 år som oppfyller kriteriene for AFP.
Denne ordningen skal erstattes av en ny AFP.
Rettigheter for etterlatte
Barnepensjonen videreføres i første omgang uendret. Partene er enige om å se nærmere på ordningen når resultatet av regjeringens varslede oppfølging av etterlattedekninger er tilgjengelig.
Gjenlevende ektefelle/samboer/registrert partner etter medlem som er omfattet av ny alderspensjon omfattes av en utvidet gruppelivsforsikring på 10 G i tillegg til tariffavtalens kommunegruppeliv på 10 G som gjelder for alle ansatte uavhengig av type pensjonsavtale.
For ansatte som blir i den gamle ytelsesordningen, videreføres alle etterlatterettigheter som i dag.
Uførepensjon
Uførepensjonsordningen fra gamle ordninger løper videre uendret.
Overgang fra midlertidig innskuddsordning
Alle ansatte – uansett alder – som i dag omfattes av den midlertidige innskuddsordningen som enkelte medlemsbarnehager har, ble 1. januar 2020 flyttet over til Barnehagepensjon.
Ansatte som har vært omfattet av PBLs midlertidige innskuddspensjonsordning, må ta stilling til hvor opptjent pensjonskapital skal plasseres. Her er det to alternativer: Enten beholde kapitalen som en innskuddspensjonsordning og motta et pensjonskapitalbevis, eller overføre kapitalen til hybridordningen.
Kostnader
Til alderspensjonssparingen skal det gå et årlig innskudd på til sammen 7 prosent av pensjonsgrunnlaget fra første krone.
Fra 1. januar 2023 betaler arbeidsgiver 4,5 prosent, mens arbeidstaker betaler 2,5 prosent av denne alderspensjonssparingen.
Tilhørende forsikringsdekninger, AFP, seniortiltak, engangspremie, administrasjon, forvaltning og rentegaranti medfører også kostander. Disse dekkes av arbeidsgiver.
Her kan du leser protokollen fra hovedoppgjøret 2024 der partene omtaler veien videre for ny AFP.