Forslaget om grunntilskudd får støtte, mens forslagene om formålsbestemmelse og innretning av pensjonstilskudd møter stor motstand. Det er noen av konklusjonene PBL trekker i sitt notat om svarene i høringen om driftstilskudd og pensjonstilskudd til private barnehager.
Høringen om foreslåtte endringer i reglene for finansiering av private barnehager ble avsluttet ved midnatt natt til tirsdag. Totalt er det kommet inn 756 svar, blant dem om lag 500 fra private barnehager.
Mandag 6. januar går fristen ut i høringen om finansiering av private barnehager. – Det er mye som står på spill, så vi oppfordrer alle medlemsbarnehagene til å sette av noen minutter til å levere svar på noen av de viktigste punktene, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
PBL er positiv til Barnehageavtalen på Stortinget, men kritisk til flere av forslagene i departementets høring. – Aller viktigst er det at retten til økonomisk likeverdig behandling ikke blir rørt, og at private barnehager sikres retten til å få dekket kostnadene ved å ha likeverdige pensjonsordninger med offentlig sektor, sier styreleder Eirik Husby.
Styret i PBL har behandlet forslagene om driftstilskudd og pensjonstilskudd for private barnehager som nå er ute på høring. Her kan du lese PBLs høringssvar som nå er sendt inn.
Mens Kunnskapsdepartementet i høringen legger frem to alternative modeller for finansiering av pensjonsutgifter, har KS og PBL sammen foreslått et tredje alternativ. – Vår felles modell vil sikre at ambisjonene i Barnehageavtalen blir fulgt opp, noe departementets to forslag ikke gjør, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Den pågående høringen om finansiering av private barnehager er viktigste tema når PBL onsdag 4. desember inviterer til digitalt medlemsmøte på Teams. Det blir satt av en og en halv time til møtet.
Med bakgrunn i torsdagens barnehageavtale på Stortinget, har Kunnskapsdepartementet nå lagt forslag til endringer i lovverket ut på høring. PBL mener det både er gode forslag og mer problematiske punkter i høringsnotatet.
Etter måneder med forhandlinger, var det seks partier på Stortinget som i dag presenterte en ny avtale om barnehagepolitikk. Avtalen inneholder viktige avklaringer og føringer for fremtidig styring og finansiering av private barnehager. – Dette er positive og viktige avklaringer, men det gjenstår fortsatt mye viktig arbeid før fremtiden til landets mange private barnehager er sikret, sier PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup.
– Vi har fortsatt godt håp om et så bredt og godt barnehageforlik som mulig, men vi kan ikke forskuttere hvordan vi stiller oss til en eventuell avtale før vi har sett helheten i det som politikerne legger frem.
Partiene på Stortinget er blitt enige om å jobbe frem mot et mulig nytt barnehageforlik. – Selv om vi på langt nær er i mål, er det gledelig at politikerne nå viser sterk vilje til å komme til enighet på vesentlige punkter, sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup.
Foreldre, ansatte, kommuner og barnehager – alle disse gruppene sier tydelig nei til de mest kontroversielle forslagene i regjeringens høring om styring og finansiering av private barnehager. Også statsforvaltere og Utdanningsdirektoratet har kritiske merknader, viser PBLs gjennomgang av 3.600 høringssvar.
PBL anerkjenner at det er behov for endringer. Men dette kan gjøres uten å sprenge hele finansieringssystemet i småbiter og gi hver enkelt kommune oppdraget med å sette bitene sammen igjen.
Kunnskapsdepartementet har fått inn hele 3.608 høringssvar i saken om styring og finansering av private barnehager. – Nå vil vi analysere høringssvarene og ha god dialog med en rekke miljøer for å se på hva slags muligheter som finnes for en langsiktig og god løsning for alle parter, sier Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Ønsker du å levere svar i høringen om styring og finansiering av private barnehager, begynner det virkelig å haste. Fristen går ut torsdag 1. februar klokken 23.59.
Norske kommuner har ikke kompetanse og ressurser til å styre barnehagesektoren i tråd med regjeringens lovforslag, gjennom blant annet å finansiere private barnehager gjennom lokale forskrifter. Et stort flertall ønsker et finansieringssystem som er enklere og mindre ressurskrevende enn dagens system.
Hvis Arbeiderpartiet kjemper for gode barnehager til alle barn, bør de mest dramatiske forslagene til lovendringer i sektoren trekkes tilbake, skriver PBLs Jørn-Tommy Schjelderup i dette debattinnlegget.
PBL har sendt inn sitt svar i høringen om styring og finansiering av private barnehager. Styreleder Eirik Husby og adm.dir. Jørn-Tommy Schjelderup advarer sterkt mot flere av de mest dramatiske forslagene i høringsnotatet og oppfordrer alle medlemsbarnehage, ansatte og foreldre til å engasjere seg i sluttspurten av høringen.
Mer enn 800 medlemsbarnehager har de siste to ukene deltatt på PBLs medlemsmøteturné, der høringen om regjeringens lovforslag om private barnehager var viktigste tema. Kunne du ikke delta på noen av møtene, kan du nå se det viktigste innholdet i et digitalt medlemsmøte.
«Myndighetene har selv lagt mange føringer for hvordan bygg skal forvaltes. Det anses som en selvfølge at myndighetenes finansieringsordninger, herunder finansiering av private barnehager, gir rammebetingelser som muliggjør å etterleve prinsippene som myndighetene selv har definert.»
Lovforslaget om styring og finansiering fra regjeringen har møtt sterk motstand i barnehagesektoren. Nå konkluderer en ny rapport fra Menon Economics med at forslagene er for dårlig utredet – og at de vil påføre kommunene merarbeid som vil gå ut over andre lovpålagte oppgaver i kommunene.
Regjeringens forslag til endringer i barnehageloven svekker foreldrenes mulighet til å velge akkurat den barnehagen de ønsker for seg og sitt barn. I dette notatet forklarer PBL hvordan foreldrenes valgfrihet rammes av regjeringens høringsnotat.
Mange medlemsbarnehager engasjerer seg nå i høringen om endringer i barnehageloven. I PBL jobbes det blant annet med organisasjonens høringssvar. Og PBL-medlemmene oppfordres til å gi sine innspill.