– Svarene i høringen viser at viktige deler av Kunnskapsdepartementets forslag både er i utakt med sektoren, kommunene og flertallet på Stortinget som står bak barnehageavtalen.
Det sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Analyse av 756 høringssvar
15. november 2024 la Kunnskapsdepartementet frem en høring med forslag til endringer i barnehageloven med forskrifter (driftstilskudd og pensjonstilskudd til private barnehager).
Forslagene i høringen er Kunnskapsdepartementets oppfølging av enkelte av punktene i «Avtale om styring og finansiering av barnehager», som partiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus offentliggjorde 14. november.
I høringsnotatet bes høringsinstansene ta stilling til 34 konkrete spørsmål og inviterer i tillegg til å gi en generell kommentar til høringen som helhet.
Høringsfristen i denne saken gikk ut mandag 6. januar. I et ferskt notat oppsummerer PBL svarene fra de 756 instansene som har levert høringssvar innen fristen.
Oppsummering
Dette er noen av de viktigste funnene:
- Høringen viser at det er stor motstand mot formålsbestemmelsen, som etter manges syn er en svekkelse av private barnehagers lovfestede rett til økonomisk likeverdig behandling.
- Høringen viser at det er støtte til forslaget om grunntilskudd. Det er også støtte for tilleggstilskudd i en ny regulering som åpner opp for lokale satsninger og samtidig finansiering ved nye lovkrav, gitt at kommunene blir fullfinansiert for dette fra staten.
- Høringen viser skepsis til bruk av skjønn og rettslig skjønnsvurdering i tilskuddsberegning ved mulighet til å holde utgifter utenfor tilskuddsberegning og utbetaling av ekstra grunntilskudd.
- Høringen viser at det er motstand mot, og usikkerhet knyttet til, forslagene til pensjonstilskudd. 656 av 756 høringsinstanser sier NEI til begge alternativ for pensjonstilskudd. Flere løfter frem et tredje alternativ i KS-PBL-modellen for et mer effektivt, forutsigbart og fullfinansiert pensjonstilskudd.
- Det kommer en del kritikk og uttrykt usikkerhet om vurderingene av økonomiske og administrative konsekvenser, både i forslag om driftstilskudd (grunntilskudd) og pensjonstilskudd.
Spennende arbeid videre
Jørn-Tommy Schjelderup ser frem til den videre politiske behandlingen av denne saken.
– I barnehageavtalen forutsettes det at partiene bak avtalen skal møtes etter avsluttet høring. Da regner jeg med at partene ønsker å fortsette det konstruktive arbeidet fra i høst. Og da håper og tror vi at alle vil strekke seg langt for å oppfylle ambisjonene i barnehageavtalen, der «forutsigbare rammevilkår og en sunn og bærekraftig økonomi» er helt sentrale begreper, sier Schjelderup.