– Ansatte i private barnehager fortjener like gode pensjonsbetingelser som det som gjelder for ansatte i kommunale barnehager. Med dette forslaget risikerer regjeringen å sparke beina under de gode ordningene som i dag gjelder for ansatte i private barnehager. Det kan vi ikke akseptere, og vi kommer derfor til å gjøre alt vi kan for å bidra til et endelig vedtak på Stortinget som ivaretar både de ansatte og barnehagene godt nok, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
I lovproposisjonen foreslås det at pensjonstilskuddet skal differensieres og at barnehager skal plasseres i ulike sjablonger, basert på antall årsverk, lønnskostnader, pensjonsvilkår og lokal arbeidsgiveravgift.
Hvordan de ulike sjablongene vil se ut, fremgår ikke av lovproposisjonen, men er tenkt løst på et senere tidspunkt gjennom forskrift.
Ettersom det er usikkerhet knyttet til hvordan dette vil slå ut, vil regjeringen etablere en midlertidig søknadsordning for barnehager med høyere pensjonsutgifter enn pensjonstilskudd.
– Løser ikke underfinansieringen
Administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL er tydelig på at forslaget ikke er godt nok for en sektor i knestående.
– Svært mange av de private barnehagene får ikke dekket sine reelle pensjonskostnader i dag, etter at pensjonspåslaget ble redusert fra 13 til 10 prosent. I 2024 gjaldt dette syv av ti barnehager i PBLs tariffområde. Departementets forslag løser ikke denne underfinansieringen. Tvert imot kan de foreslåtte endringene føre til ytterligere reduksjon av pensjonstilskuddet – og en ytterligere forverring av det som fra før er en svært krevende økonomisk situasjon i mange private barnehager, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Han mener det er godt dokumentert, blant annet av Telemarksforsking, at private barnehager allerede er underfinansiert på pensjon. Dessuten påpeker han at pensjonsutgiftene varierer fra år til år i den enkelte barnehage.
Hvis det lovfestede prinsippet om likebehandling skal ha noe innhold, mener han disse faktorene må rammes inn på en bedre måte enn Kunnskapsdepartementet legger opp til.
– Vi setter nå vår lit til at Stortinget vil gripe inn og sikre bærekraftige tilskudd for fremtiden, både finansieringen av pensjonsavtalene og den samlede finansieringen må være på et bærekraftig nivå. Det regjeringen nå har lagt frem bryter med viktige prinsipper i barnehageavtalen på Stortinget fra i november, noe vi forventer at alle partiene bak avtalen nå vil følge opp, sier Schjelderup.
Flere års arbeid
Fredag la regjeringen frem den lenge varslede lovproposisjonen om styring og finansiering av barnehagesektoren.
Arbeidet med et nytt finansieringssystem for private barnehager har pågått over flere år og gjennom flere runder med høringer.
I en høring fra vinteren 2023-2024 la regjeringen frem flere forslag som potensielt kunne ha vært helt ødeleggende for den private halvparten av den norske barnehagesektoren.
Det ble den gang også foreslått å gi kommunene myndighet til å redusere antall godkjente plasser i private barnehager, noe som ville svekket foreldrenes rett til å velge barnehage for sine barn.
Etter massiv motstand i høringen, både fra private barnehager, foreldre og kommuner, er disse forslagene nå lagt bort.
– Det er bra at regjeringen - ikke minst på bakgrunn av stort engasjement og viktige innspill fra blant annet foreldre, ansatte og eiere - har lagt bort flere av de mest problematiske forslagene og at det også er gjort viktige forbedringer etter høringen om endringer i barnehageloven sist vinter. Det er imidlertid sterkt kritikkverdig at regjeringen repeterer forslag om pensjonstilskudd som på ingen måte sikrer dekning av kostnadene som de private barnehagene har til de ansattes pensjonsavtaler, sier Jørn-Tommy Schjelderup.
Frykter konsekvensene
I løpet av de siste årene er rammevilkårene for private barnehager blitt dramatisk verre.
For eksempel: Gjennom reduksjonen i pensjonspåslaget vedtatt høsten 2021 er 600 millioner kroner i årlig tilskudd trukket ut av den private delen av barnehagesektoren.
Konsekvensen er at fire av ti private barnehager hvert år går med underskudd. Antallet private barnehager som må avvikle driften på grunn av dårlig økonomi er ifølge Jørn-Tommy Schjelderup urovekkende.
– Vi vet at det er mange barnehager som har sett frem mot lovproposisjonen våren 2025 for å ta stilling til om det er grunnlag for videre drift. Nå må vi bare håpe at et bredt flertall på Stortinget kan kaste ut den livbøyen de trenger for å holde seg flytende, sier han.
– Regjeringens forslag setter ikke bare økonomien og fremtiden til mange private barnehager i fare, det truer også fremtiden til de gode pensjonsavtalene som i dag gjelder for ansatte i private barnehager, og som vi i PBL er stolte av å ha fått på plass – i nært samarbeid med fagforeningene i sektoren – gjennom de siste 30 årene, sier Jørn-Tommy Schjelderup.
NB! Den nærmere 170 sider lange lovproposisjonen er omfattende, med mange ulike forslag og vurderinger. PBL jobber med å få innsikt og oversikt over helheten i det regjeringen har foreslått, og som nå skal behandles på Stortinget. Vi vil komme tilbake med ytterliggere medlemsinformasjon på egnet måte.