Starten på påskeuken er en tid da det i mange barnehager er litt roligere dager og enkelte barnehager velger å holde helt stengt.
Dette gir muligheter for at ansatte kan ta ut feriedager eller avspasering.
Men hva er egentlig normalarbeidstid i påskeuken? Må ansatte ta ut en hel feriedag dersom barnehagen uansett stenger klokka 12.00 den dagen? Og kan du pålegge ansatte å ta feriedager dersom barnehagen holder stengt?
Her er svarene fra juridisk avdeling i PBL:
Hvilken arbeidstid gjelder?
I påskeuken er mandag og tirsdag å regne som vanlige arbeidsdager, mens arbeidsdagen onsdag før skjærtorsdag normalt avsluttes klokken 12.00. Holder man åpen etter kl. 12:00 onsdag før skjærtorsdag utbetales høytidstillegg jf. HTA pkt. 5.4.
Dersom det tas ut ferie denne onsdagen regnes dette som en hel feriedag, men ved avspasering telles time for time. Dette følger av hovedtariffavtalen pkt. 4.5.
Hvis ansatte vil ta ut feriedager
De fleste ansatte i barnehagen (inkludert deltidstilsatte), tar minimum tre uker sammenhengende ferie om sommeren. Ved fem uker ferie, vil det stå igjen to uker ferie som skal fordeles.
Mange ansatte tar, i samråd med sin leder, ut denne restferien som en eller flere enkeltstående feriedager ved påske.
Dette samsvarer med hovedtariffavtalen pkt. 7.3.5 hvor de sentrale partene oppfordrer deg som leder til å bli enig med dine ansatte om fordeling av avtalefestet ferie, slik at kravet til produktivitet i størst mulig grad blir ivaretatt.
Hvis barnehagen holder stengt
Noen barnehager velger å stenge i hverdagene i forbindelse med høytider som jul og påske. Man må da merke seg at denne typen fri ikke er bestemt av verken lov eller tariffbestemmelser.
Det betyr at du og de ansatte må avtale at disse fridagene tas ut som ferie, avspasering eller permisjon med eller uten lønn. Du kan ikke pålegge dine ansatte å ta ut fri disse dagene uten lønn.