PBL har utarbeidet en oversikt over de mest sentrale endringene som medlemsbarnehagene i PBL må merke seg. For en oversikt over alle endringene, se Lovvedtaket.
Enkelte av endringene gjelder kun for selskaper i konsern. Disse endringene er samlet under egen overskrift i oversikten.
Endringer fra 1. januar 2024
Endring i arbeidsmiljøloven § 1-8
I arbeidsmiljøloven er det tatt inn en ny definisjon av arbeidstakerbegrepet. Definisjonen er mer omfattende enn tidligere. Formålet er at det skal være enklere å forstå hvem som skal anses å være arbeidstaker, og å klargjøre grensen mellom arbeidstaker og oppdragstaker.
I lovteksten er det også tatt inn hvilke momenter som skal inngå i vurderingen av om en faller inn under arbeidstakerbegrepet.
I vurderingen skal det blant annet legges vekt på om vedkommende løpende stiller sin personlige arbeidskraft til disposisjon, og om vedkommende er underordnet gjennom styring, ledelse og kontroll.
Det skal legges til grunn at det foreligger et arbeidstakerforhold med mindre oppdragsgiver gjør det overveiende sannsynlig at det foreligger et selvstendig oppdragsforhold.
Endring i arbeidsmiljøloven § 6-1 første ledd og § 6-2 første ledd
Virksomheter med fem eller flere ansatte skal ha verneombud. I virksomheter med færre enn fem arbeidstakere kan partene skriftlig avtale en annen ordning. Grensen var tidligere ti ansatte.
Etter en konkret vurdering av forholdene i virksomheten, kan Arbeidstilsynet fastsette at virksomheten skal ha verneombud selv om det er færre enn fem ansatte.
Ved virksomheter med flere enn ti arbeidstakere kan det velges flere verneombud.
Verneombudets oppgaver skal også omfatte innleide arbeidstakere og selvstendige oppdragstakere som utfører arbeid i nær tilknytning til virksomheten.
Endring i arbeidsmiljøloven § 7-1 første ledd
Alle virksomheter med 30 eller flere arbeidstakere skal ha arbeidsmiljøutvalg (AMU) hvor arbeidsgiveren, arbeidstakerne og bedriftshelsetjenesten er representert. Terskelen for når det skal opprettes arbeidsmiljøutvalg er altså senket fra 50 arbeidstakere til 30 arbeidstakere.
Arbeidsmiljøutvalg skal opprettes også i virksomhet med mellom 10 og 30 arbeidstakere, når en av partene ved virksomheten krever det.
Endring i arbeidsmiljøloven § 14-9 syvende ledd
Rett til fast ansettelse trer fra inn etter tre års sammenhengende ansettelse. Det gjelder uavhengig av grunnlaget for den midlertidige ansettelsen.
Ny § 14-14 a i arbeidsmiljøloven
Drøftingspliktene i arbeidsmiljøloven kapittel 14 er samlet i ny § 14-14 a i arbeidsmiljøloven.
Arbeidsgiver skal minst en gang i året, eller når en av partene krever det, drøfte med de tillitsvalgte bruken av deltid, midlertidig ansettelse, innleie, selvstendige oppdragstakere og tjenestekjøp fra andre virksomheter som har betydning for bemanningen. I drøftingen skal blant annet grunnlaget, omfanget og konsekvensene for arbeidsmiljøet inngå.
Drøftingsplikten er utvidet til å omfatte bruk av selvstendige oppdragstakere og tjenestekjøp fra andre virksomheter som har betydning for bemanningen.
Drøftingsplikten utvides til å også gjelde når en av partene krever det.
Endringer aktuelle for konsern
Ny § 8-4 første og andre ledd i arbeidsmiljøloven
I konsern med virksomheter som til sammen jevnlig sysselsetter minst 50 arbeidstakere, skal morforetaket etablere rammer for samarbeid, informasjon og drøfting mellom foretakene i konsernet og arbeidstakerne i konsernet. Samarbeidsformen skal etableres i samråd med et flertall av arbeidstakerne i konsernet, eller en eller flere lokale fagforeninger som representerer et flertall av arbeidstakerne i konsernet. Det kan etableres et samarbeidsorgan eller en annen tilsvarende samarbeidsform.
Hvis planer om utvidelser, innskrenkninger eller omlegginger kan få vesentlig betydning for sysselsettingen i flere virksomheter i konsernet, skal det så tidlig som mulig informeres og drøftes med samarbeidsorganet etter første ledd.
Ny § 8-4 fjerde ledd
Det er i arbeidsmiljøloven tatt inn en ny definisjon av morforetak og datterforetak.
Med konsern menes et morforetak og ett eller flere datterforetak. Et foretak er et morforetak dersom det på grunn av avtale eller gjennom eierskap har bestemmende innflytelse over et annet foretak. I § 8-4 fjerde ledd er det videre angitt når det skal anses å foreligge bestemmende innflytelse.
Endring i arbeidsmiljøloven § 15-7 tredje ledd
Skyldes en oppsigelse driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker.
Denne plikten utvides nå til også å gjelde andre virksomheter i konsernet.
Hvis arbeidsgiver tilhører et konsern, er ikke oppsigelsen saklig begrunnet dersom det er annet passende arbeid å tilby arbeidstaker i andre virksomheter i konsernet.
I konsern bør det følgelig etableres rutiner som sikrer at regelverket overholdes.
Endring i arbeidsmiljøloven § 14-2 første og femte ledd, § 14-3 femte ledd og § 15-4 annet ledd. Ny § 17-3 syvende ledd.
I virksomheter som tilhører et konsern, har arbeidstaker fortrinnsrett til ny ansettelse i andre virksomheter i konsernet. Fortrinnsretten er betinget av at det er en ledig stilling som arbeidstaker er kvalifisert for, og at arbeidstaker ikke har takket nei til annet passende arbeid etter aml. § 15-7.
Denne bestemmelsen kommer i tillegg til bestemmelsene som allerede er i arbeidsmiljøloven om fortrinnsrett til ny stilling i samme virksomhet.
Oppsigelse begrunnet i virksomhetens forhold skal inneholde opplysninger om fortrinnsrett etter aml. § 14-2. Tilhører arbeidsgiver et konsern, skal oppsigelsen i tillegg også opplyse om hvilke foretak som inngår i konsernet på oppsigelsestidspunktet.
I tvist om fortrinnsrett, rettes krav om forhandlinger mot foretaket som har stillingen arbeidstaker mener seg fortrinnsberettiget til.