Endringene i arbeidsmiljøloven vil fra og med 1. juli ha betydning både ved nyansettelser og ved endringer i arbeidsforhold.
PBL har utarbeidet en oversikt over de mest sentrale endringene som medlemsbarnehagene må merke seg.
Endringer fra 1. juli 2024:
Endring i § 14-5 andre ledd
I arbeidsforhold med en samlet varighet av mer enn en måned skal skriftlig arbeidsavtale foreligge snarest mulig og senest sju dager etter at arbeidsforholdet begynte.
Fristen var før 1. juli 2024 snarest mulig og senest 30 dager etter at arbeidsforholdet begynte.
Endring i aml. § 14-6 første ledd. Nytt andre og tredje ledd
Arbeidsmiljølovens krav til hva som skal framkomme av skriftlig arbeidsavtaler utvides fra 1. juli 2024.
Fra 1. juli 2024 skal arbeidsavtalene i tillegg til dagens krav til innhold, inneholde opplysninger om (hvis aktuelt):
- Dersom det ikke eksisterer noen fast arbeidsplass eller hovedarbeidsplass skal arbeidsavtalen gi opplysning om at arbeidstakeren arbeider på forskjellige steder eller fritt kan bestemme sitt arbeidssted.
- Reglene for fastsettelse av ferietidspunktet og eventuell rett til annet fravær betalt av arbeidsgiver.
- Fremgangsmåte ved opphør av arbeidsforhold.
- De ulike elementene som utgjør lønnen skal angis særskilt. Tillegg og andre godtgjøringer som ikke inngår i lønnen skal angis særskilt.
- Dersom arbeidet skal utføres periodevis eller den daglige og ukentlige arbeidstiden vil varier, skal arbeidsavtalen opplyse om dette og fastsette eller gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres.
- Ordninger for vaktendringer, jf. § 10-3, samt ordninger for arbeid utover avtale arbeidstid, herunder betaling for slikt arbeid.
- Innleiers identitet dersom arbeidstaker leies ut fra bemanningsforetak.
- Rett til kompetanseutvikling som arbeidsgiver eventuelt tilbyr (f.eks. krav på opplæring som følge av tariffavtale, arbeidsgiverpolicy eller lignende).
- Ytelser i regi av arbeidsgiver til sosial trygghet samt navn på institusjoner som mottar innbetaling fra arbeidsgiver i den forbindelse. Her kan bl.a. nevnes pensjons- og forsikringsordninger og forskuttering av sykepenger eller foreldrepenger.
Informasjon nevnt i arbeidsmiljøloven § 14-6 første ledd bokstavene g til k samt m, p og q, kan gis ved å henvise til lover, forskrifter eller tariffavtaler som regulerer disse forholdene.
De nye kravene gjelder for nye arbeidsavtaler som inngås etter 1. juli 2024.
For arbeidsforhold som eksisterer på det tidspunkt endringene trer i kraft, skal den skriftlige arbeidsavtalen suppleres i tråd med endringene i arbeidsmiljøloven §§ 14-6 første ledd og 14-7 første og andre ledd dersom arbeidstaker anmoder om det. Slik anmodning skal etterkommes tidligst mulig og senest to måneder etter at den er mottatt.
Arbeidsmiljøloven § 14-6 første og andre ledd vil fra 1. juli 2024 se slik ut: (Det som er nytt er markert i kursiv)
§ 14-6 Minimumskrav til innholdet i den skriftlige arbeidsavtalen
(1) Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om forhold av vesentlig betydning i arbeidsforholdet, herunder:
a) partenes identitet,
b) arbeidsplassen. Dersom det ikke eksisterer noen fast arbeidsplass eller hovedarbeidsplass skal arbeidsavtalen gi opplysning om at arbeidstakeren arbeider på forskjellige steder eller fritt kan bestemme sitt arbeidssted, og oppgi forretningsadressen eller eventuelt hjemstedet til arbeidsgiver,
c) en beskrivelse av arbeidet eller arbeidstakerens tittel, stilling eller arbeidskategori,
d) tidspunktet for arbeidsforholdets begynnelse,
e) forventet varighet dersom arbeidsforholdet er midlertidig, samt grunnlaget for ansettelsen, jf. § 14-9,
f) eventuelle prøvetidsbestemmelser, jf. § 15-3 sjuende ledd og § 15-6,
g) arbeidstakerens rett til ferie og feriepenger, reglene for fastsettelse av ferietidspunktet og eventuell rett til annet fravær betalt av arbeidsgiver,
h) arbeidstakerens og arbeidsgiverens oppsigelsesfrister og fremgangsmåte ved opphør av arbeidsforholdet,
i) den gjeldende eller avtalte lønnen ved arbeidsforholdets begynnelse, eventuelle tillegg og andre godtgjøringer som ikke inngår i lønnen, for eksempel pensjonsinnbetalinger og kost- eller nattgodtgjørelse, utbetalingsmåte og tidspunkt for lønnsutbetaling. De ulike elementene skal angis særskilt,
j) lengde og plassering av den daglige og ukentlige arbeidstid. Dersom arbeidet skal utføres periodevis eller den daglige og ukentlige arbeidstiden vil variere, skal arbeidsavtalen opplyse om dette og fastsette eller gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres,
k) lengde av pauser,
l) avtale om særlig arbeidstidsordning, jf. § 10-2 andre, tredje og fjerde ledd,
m) ordninger for vaktendringer, jf. § 10-3, samt ordninger for arbeid utover avtalt arbeidstid, herunder betaling for slikt arbeid,
n) opplysninger om eventuelle tariffavtaler som regulerer arbeidsforholdet. Dersom avtale er inngått av parter utenfor virksomheten skal arbeidsavtalen inneholde opplysninger om hvem tariffpartene er,
o) innleiers identitet dersom arbeidstaker leies ut fra bemanningsforetak. Opplysningen skal gis så snart innleiers identitet er kjent,
p) rett til kompetanseutvikling som arbeidsgiver eventuelt tilbyr,
q) ytelser i regi av arbeidsgiver til sosial trygghet samt navn på institusjoner som mottar innbetalinger fra arbeidsgiver i denne forbindelse.
(2) Informasjon nevnt i første ledd bokstavene g til k samt m, p og q, kan gis ved å henvise til lover, forskrifter eller tariffavtaler som regulerer disse forholdene.
Ny § 14-6 tredje ledd
Dersom arbeidsgiver ikke har opplyst om at arbeidsforholdet er midlertidig, jf. første ledd bokstav e og § 14-5, skal det legges til grunn at arbeidstakeren har fast ansettelse dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig. Det følger av nytt tredje ledd i arbeidsmiljøloven § 14-6.
Ny § 14-6 fjerde ledd
Dersom arbeidsgiver ikke har opplyst om stillingens omfang, jf. første ledd bokstav j og § 14-5, skal arbeidstakers påstand om stillingsomfang legges til grunn dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig. Dette følger av nytt fjerde ledd i arbeidsmiljøloven § 14-6.
Endring i § 14-8 Endringer i arbeidsforholdet
Endringer i arbeidsforholdet som nevnt i §§ 14-6 og 14-7 skal tas inn i arbeidsavtalen tidligst mulig og senest den dagen endringen trer i kraft. Dette gjelder likevel ikke dersom endringene i arbeidsforholdet skyldes endringer i lover, forskrifter eller tariffavtaler, jf. § 14-6 andre ledd og § 14-7 tredje ledd.
Fristen var før 1. juli 2024 tidligst mulig og senest en måned etter at endringen trådte i kraft.
Ny § 14-8 a Forespørsel om mer forutsigbare og trygge arbeidsvilkår
Dersom en arbeidstaker som arbeider deltid eller er midlertidig ansatt, ber om en ansettelsesform med mer forutsigbare og trygge arbeidsvilkår, skal arbeidsgiver gi et skriftlig og begrunnet svar innen en måned etter at forespørselen fant sted.
Retten til skriftlig svar etter denne bestemmelsen gjelder for arbeidstaker som har vært ansatt i virksomheten i mer enn seks måneder, og som er ferdig med eventuell prøvetid. Retten gjelder ikke hvis det er gått mindre enn seks måneder siden arbeidstakers forrige forespørsel etter bestemmelsen.
Ny § 15-6 tredje ledd
Ved midlertidig ansettelse kan prøvetiden ikke overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet. Dette er en ny regel. Prøvetid kan avtales for en periode på inntil seks måneder. Prøvetiden etter dette leddet kan likevel forlenges etter fjerde ledd.
Ny § 15-6 femte og nytt sjette ledd
Det kan ikke avtales ny prøvetid dersom arbeidstaker skal fortsette i samme stilling eller i en stilling som i det vesentlige er likeartet stillingen arbeidstakeren har hatt i samme virksomhet. Ved fast ansettelse kan ny prøvetid likevel avtales dersom arbeidstakerens tidligere ansettelsestid og ny prøvetid samlet ikke overstiger seks måneder.
Departementet kan gi forskrift om adgang til å avtale lengre prøvetid enn seks måneder for visse arbeidstakergrupper.
Nye arbeidsavtaler
På bakgrunn av lovendringene har PBL laget oppdaterte eksempler på hvordan barnehagene kan sette opp arbeidsavtaler ved nyansettelser. De finner du her (krever innlogging).
PBL har også skrevet et sett kommentarer for å veilede deg gjennom de ulike punktene i disse avtalene. Disse finner du her (krever innlogging).
Ta gjerne kontakt med rådgiverne eller juristene i PBL hvis det er spørsmål til dette.