Folkehelseinstituttet har i revideringen av smittevernveilederen for barnehagene laget en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt nivå som viser hvilke smitteverntiltak barnehager og skoler skal følge.
Grønt nivå kjennetegnes ved at barnehagehverdagen kan organiseres som normalt. Det vil si vanlig organisering av avdelinger.
På gult nivå kan hele avdelinger regnes som en kohort. Barnehagene må fremdeles ha flere tiltak for å redusere kontakt og holde avstand mellom ulike kohorter.
På rødt nivå skal barna deles inn i mindre grupper og kohorter. Barnehagene må vurdere ulike oppmøtetider for barna og sørge for at det er avstand mellom kohorter som ikke samarbeider.
Den nye veilederen for smittevern i barnehagene angir hvilke tiltak barnehagene skal gjøre ved henholdsvis grønt, gult og rødt tiltaksnivå.
Fra og med tirsdag 2. juni kan barnehager drive etter gult nivå, noe som er en oppmykning sammenlignet med retningslinjene i smittevernveilederen som ble lansert 7. mai.
Samtidig gjør regjeringen det klart at barnehagene vil få uke 23 på seg til å tilpasse aktivitetene til de nye retningslinjene.
Her er noen av de vesentligste endringene som barnehagene skal forholde seg til i den reviderte veilederen:
For barnehagebarn hvor det er vanskelig å regulere avstand til andre, blir det viktigste tiltaket å begrense antall nærkontakter til hvert barn og ansatte, for eksempel ved å ha faste grupper (kohorter) og å ha faste ansatte for hver kohort. Smittespredning vil begrenses ved å redusere antall kontakter og begrense kontakt med andre kohorter. Det vil også lette arbeidet med smitteoppsporing og hindre at hele barnehagen må stenge ved påvisning av smitte hos et barn eller ansatt.
Det tillates mer kontakt mellom barn fordi de i mindre grad har betydning for smittespredningen.
Kohortstørrelsen kan tilpasses lokale forhold og den enkelte barnehages forutsetninger. Kohorter må i minst mulig grad blandes med andre kohorter. Innen en kohort kan barn og ansatte omgås og leke sammen.
Redusert kontakt med andre vil minske risiko for smitte fra personer som ikke vet at de er smittsomme. Det overordnede målet med kontaktreduserende tiltak er å begrense smittespredning mellom personer og å begrense antall kontakter. For å oppnå dette kan man øke avstanden mellom personer og / eller redusere antall personer som er tett sammen.
Gjennomføring av større enkeltarrangementer må gjøres i henhold til gjeldende retningslinjer fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
Det er viktig å understreke at personalet fortsatt kan og må ivareta barnets behov for kontakt og omsorg.
To kohorter kan samarbeide for praktisk gjennomføring av dagen og for at ansatte kan ta pause. Samarbeid bør fortrinnsvis foregå utendørs (felles utendørs lek, tur og sport).
Kohorter som ikke samarbeider, kan bruke uteområder etter hverandre og det er ikke nødvendig å rengjøre områdene før bytte. Kohorter som ikke samarbeider og som er ute til samme tid bør helst være på ulike uteområder.
Ved grønt tiltaksnivå er det ikke behov for å dele inn barnehagen i kohorter.
Ved gult tiltaksnivå:
- Avdelingen regnes som en kohort.
- For basebarnehager bør barna deles inn i grupper.
- De bør være faste ansatte per avdeling/kohort.
- To kohorter kan samarbeide for praktisk gjennomføring av barnehagedagen (fortrinnsvis ute).
- Kohortene kan passere hverandre og være kortvarig i samme rom (inntil 15 minutter).
- Kohortene (som ikke samarbeider) kan oppholde seg i samme rom, såfremt det kan være minimum to meters avstand mellom kohortene over lengre tid.
- Kohortene (som ikke samarbeider) bør ha ulike områder å leke i ute. Disse kan bruke uteområder etter hverandre og det er ikke nødvendig å rengjøre områdene før bytte.
- Flere kohorter kan være ute samtidig. For å holde avstand mellom kohortene, kan lekeplassen deles i soner.
- Kohortenes sammensetning kan endres ukentlig etter en helg.
Ved rødt tiltaksnivå tenkes organiseringen slik som i smittevernveilederen som ble lansert 7. mai.
I de forrige utgavene av veilederen gikk det frem at foreldre ikke skulle inn i barnehagen, men levere og hente i porten.
Dette punktet utgår nå. Om tetthet i grupper står det nå:
- Unngå trengsel på vei inn og ut av barnehagen, i garderober og på toaletter.
- Foresatte må holde en meters avstand til ansatte og andre foresatte.
- Økt bruk av utetid.
Ved gult og rødt nivå tilrådes forsterket renhold. Barnehageeier bør gå gjennom rutiner og lokale renholdsplaner og lage tilpasninger (organisering, ansvar og ressursbehov).
Viruset kan overleve fra timer til dager avhengig av type overflate, temperatur, sollys og andre faktorer. Derfor er grundig og hyppig renhold viktig for å forebygge smitte.
Det er viktig med forsterket renhold på utsatte områder:
- Toaletter og vaskeservanter må rengjøres minimum daglig
- Engangs papirhåndklær og såpe skal være tilgjengelig, og man må sørge for at søppel tømmes regelmessig
- Potter rengjøres etter bruk
- Spisebord vaskes med vann og såpe etter bruk
- Dørhåndtak, trappegelendre, stoler, andre bordflater og gjenstander som ofte berøres rengjøres hyppig, minimum daglig
- Leker, nettbrett, datamaskiner/tastaturer må også vaskes av minimum daglig
- Reduser antall leker, slik at renhold er gjennomførbart
- Leker som kun benyttes av en kohort, trenger ikke daglig rengjøring.
- Leker kan også ryddes bort («karantene») i 2-3 dager før de benyttes på nytt, som et alternativ til daglig rengjøring
- Tøyleker og andre løse tekstiler vaskes etter anvisning. Hvis ikke det er mulig, må de ryddes bort
- Sengetøy oppbevares adskilt og navnet, og vaskes etter anvisning
- Dekketøy og bestikk vaskes i oppvaskmaskin i henhold til gjeldende rutiner
Det er ikke nødvendig å bruke ekstra beskyttelsesutstyr. Vask hender etter at rengjøring er utført, også hvis man har brukt hansker. Løse gulvtepper kan fjernes for å lette rengjøring.
Det er ikke nødvendig å bruke desinfeksjon rutinemessig i barnehagen. Hvis desinfeksjon likevel brukes, må synlig skitt først tørkes bort med klut eller tørkepapir, ellers virker ikke desinfeksjonsmiddelet. Aktuelle desinfeksjonsmidler er alkoholbasert desinfeksjon og klorin.
Det er ikke behov for vask av utendørs lekeapparater eller leker som brukes utendørs. Det viktigste er rene hender før og etter lek utendørs, og før spising. I tillegg blir viruset raskere inaktivert utendørs.
Ved rødt tiltaksnivå anbefales det ikke å arrangere foreldremøter eller andre større samlinger, og digitale møter anbefales.
Samtaler med foresatte (utviklingssamtaler) kan gjennomføres ved grønt og gult nivå.
Ved grønt nivå trengs ingen spesielle tiltak.
Ved gult nivå kan utviklingssamtaler gjennomføres med følgende tiltak:
- Vask hender før og etter samtale
- Hold en meters avstand mellom ansatte og barn/foresatte og på venterom
- Ved behov for tolk eller lignende, må disse også holde avstand til de andre
- Ved rødt nivå bør samtalene fortrinnsvis erstattes med digitale møter. Hvis det likevel må gjennomføres samtaler med fysisk oppmøte, følges rådene over.
Barnehagetilvenning kan gjennomføres normalt ved grønt nivå.
Ved gult og rødt nivå må barnet og foresatte forholde seg til den kohorten barnet skal tilhøre, og tilvenningen skjer primært i barnets kohort. Foresatte kan være inne sammen med barnet og kohorten som barnet skal tilhøre. Foresatte bør holde en meters avstand til ansatte, andre foresatte og andres barn så langt det er mulig. Barn og foresatte kan få bli kjent med resten av barnehagen, men helst når de andre barna er ute.
Ved rødt nivå, bør kun et barn per kohort tilvennes om gangen.