Folkehelseinstituttet oppdaterer fortløpende sine råd og anbefalinger knyttet til utbruddet av korona i Norge. PBL oppfordrer alle barnehager til å holde seg oppdatert på nettsiden til Folkehelseinstituttet.
Se også PBLs anbefaling til barnehagen som arbeidsgiver
Nå har Folkehelseinstituttet kommet med en anbefaling knyttet til barnehager og skolers håndtering av koronaviruset. Instituttets råd til barnehagene er foreløpig å forholde seg rolige da erfaringer og kunnskap fra andre land ikke gir grunnlag for å si at barnehager og skoler har betydning for smittespredningen i samfunnet.
– Som hovedregel anbefaler vi derfor nå ikke stenging av barnehager eller skoler. Stenging kan medføre betydelige praktiske utfordringer for elevene og foreldrene. Vi anbefaler inntil videre heller ikke avlysning av undervisning, skriver Folkehelseinstituttet i sin anbefaling til barnehager og skoler.
Folkehelseinstituttet understreker også at hos de aller fleste er sykdommen mild. Alvorlig sykdom og dødsfall er i hovedsak sett hos eldre personer og personer med underliggende sykdommer.
Hvordan kan man forbygge smitte
God hoste- og håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus. Folkehelseinstituttet anbefaler følgende rutiner for å forhindre smitte:
- Håndvask med såpe og vann etter hosting/nysing, etter toalettbesøk/bleieskift, før måltider og ellers ved synlig skitne hender.
- Vaske hender når man kommer hjem.
- Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er et alternativ, hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig. Merk at alkoholbasert desinfeksjon ikke er effektivt ved synlig skitne hender, da bør håndvask utføres.
- Det anbefales å ha tørkepapir og håndhygienemulighet tilgjengelig til bruk for barn og ansatte som hoster eller nyser. Har man ikke det tilgjengelig, anbefales å bruke albuekroken.
- Et annet råd som kan forebygge luftveisinfeksjoner, er å unngå å røre ved ansiktet eller øynene, og å unngå tett kontakt med syke mennesker.
Les også: Hygieneråd for forebygging av smittsomme sykdommer i barnehagen
Råd for de som kan ha vært utsatt for smitte
Friske barn og ansatte som de siste 14 dagene har oppholdt seg i et område med vedvarende spredning med covid-19 skal i karantene i to uker etter hjemkomst. Karantene gjelder for alle personer som har vært i områder med vedvarende smitte av koronavirus, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.
Ved utvikling av symptomer skal man holde seg hjemme, og ta kontakt med fastlege eller legevakt per telefon for råd og eventuell testing.
Råd ved påvist sykdom
Barn, elever eller ansatte som får påvist sykdom skal følges opp av helsetjenesten for å få forsvarlig helsehjelp. Kommunehelsetjenesten vil kartlegge og følge opp alle kontakter i henhold til gjeldende retningslinjer.
Snakk med barna
Barnehager bør for øvrig følge sine gjeldende rutiner ved sykdom hos barn. Det er viktig å snakke med barn om koronavirussykdom for å unngå frykt, og for å skape trygghet rundt situasjonen.