Mange medlemsbarnehager melder om betydelige utfordringer med å ha nok ansatte i jobb under den nye smittebølgen.
Det er tre forhold som sammen gjør situasjonen ekstra krevende akkurat nå.
- Smitten er nå høyere enn noen gang etter at pandemien traff landet.
- Barnehager drives generelt på grønt nivå i smittevernveilederen. Det gjør smittesporing krevende.
- Barn som er nærkontakter av smittede i barnehagen, kan unngå karantene ved å teste seg. Ansatte er i karantene frem til de er testet og har fått negativt prøvesvar.
Skaper utrygghet
– Når det oppstår smitte i en barnehage, vil barn komme tilbake i barnehagen raskere enn de ansatte. I noen tilfeller må ansatte vente flere dager på å få testet seg. Dermed får barnehagene problemer med å ha nok folk på jobb til å ta seg av barna, sier Anne Lindboe i PBL.
PBL etterlyser nå en tydeligere linje fra nasjonale myndigheter når det gjelder den krevende situasjonen barnehagene står i. I mange kommuner er testkapasiteten på bristepunktet, og det er lange køer. Dette går ut over bemanningen og skaper utrygghet både for ansatte og foreldre.
Møter statsråden
Torsdag skal statsminister Erna Solberg holde en pressekonferanse om smittesituasjonen. Samme ettermiddag skal PBL og andre organisasjoner innenfor utdanningsfeltet i møte med kunnskapsminister Guri Melby (V).
– Dersom statsministeren ikke gir noen signaler om at det vil komme nye nasjonale tiltak som vil hjelpe barnehagene med å håndtere smittebølgen, vil vi be statsråden om tiltak. Terskelen for å gå over til gult nivå i smittevernveilederen bør vurderes, både nasjonalt og i kommunene. I tillegg bør myndighetene vurdere å gi barnehageansatte prioritet i testkøen. Barnehagene er ikke bare viktige for barn. De er også en viktig samfunnsfunksjon, og er smitte- og testesituasjonen sånn at barnehager ikke klarer å holde åpne, får det konsekvenser for hele samfunnet, sier Anne Lindboe.