Mye nytt i Basil-rapporteringen – husk fristen 31. oktober

Merete Holst Andersen, leder for fag og rådgiving i PBL Regnskap, og Sissel Heggelund Larssen, leder for medlemstjenester i arbeidsgiveravdelingen i PBL, minner om fristen for å rapportere regnskapstall gjennom Basil.

Mye nytt i Basil-rapporteringen – husk fristen 31. oktober

Senest 31. oktober skal alle private barnehager rapportere regnskapstall for 2023 til Utdanningsdirektoratet gjennom Basil. Det er vesentlige endringer i rapporteringen, både når det gjelder innhold og teknisk løsning.

Publisert:

– Flere av endringene kommer som følge av endringer i barnehageloven, for eksempel kravet om at hver barnehage skal være et selvstendig rettssubjekt. Andre endringer kommer av at Utdanningsdirektoratet nå har fått på plass en helt ny plattform etter mange år med liten grad av fornyelse og oppdatering.

Det sier Merete Holst Andersen, som er leder for fag og rådgiving i PBL Regnskap.

Frist: 31. oktober

Fristen for å rapportere Basil regnskap er 31. oktober i alle kommuner. Utdanningsdirektoratet melder på egne nettsider at de viktigste endringene er:

  • Skjemaet tar hensyn til at barnehager etter barnehageloven har ulike krav til regnskap og rapportering.
  • Regnskapskontoene og tilleggsopplysninger ligger i ulike deler.
  • Regnskapskontoene i Basil harmonerer i stor grad med NS4102 (Norsk standard kontoplan).
  • Barnehager som har plikt om å være rettssubjekt må fylle ut balansekontoer.
  • Kommunens oppgaver knyttet til purring og godkjenning av regnskapsskjemaet blir borte. Det betyr at alle barnehager har samme rapporteringsfrist.
  • Pålogging med ID-porten.

Kunde i PBL Regnskap?

Barnehager som er kunder i PBL Regnskap blir fortsatt i liten grad berørt av kravet om at alle barnehager hvert år skal rapportere regnskapstall til Utdanningsdirektoratet gjennom Basil.

– Vi fyller ut og leverer skjemaene på vegne av barnehagene. Og så spør vi i stedet barnehagene dersom vi har behov for bistand fra dem, for eksempel hvis vi trenger tilleggsopplysninger, sier Merete Holst Andersen.

PBL Regnskap fører regnskap for om lag 740 private barnehager over hele landet. Fagmiljøet på PBL-huset har dermed mer kunnskap om barnehageregnskap enn de fleste og har deltatt med innspill og testing i forbindelse med Utdanningsdirektoratets endringer i Basil-rapporteringen.

– Slik håper vi at vi har bidratt til at både myndighetene og sektoren har et bedre verktøy å forholde seg til, sier Merete Holst Andersen.

Ikke kunde i PBL Regnskap?

Barnehager som ikke er kunde i PBL Regnskap bruker ofte regnskapsfører eller revisor til å rapportere regnskapstall til Basil. Men det er også en del daglige ledere og eiere som gjør jobben selv eller i større grad blir involvert i arbeidet.

Leder for medlemstjenester i arbeidsgiveravdelingen i PBL, Sissel Heggelund Larssen, sier at PBLs rådgivere i liten grad kan hjelpe medlemsbarnehagene med dette arbeidet.   

– Vi har ikke tilgang på skjemaet, og vi har heller ikke kunnskap om hvordan regnskapet blir ført i den enkelte barnehage. Så dersom noen medlemsbarnehager har spørsmål eller er i tvil om noe, kan vi ikke gjøre annet enn å oppfordre dem til å lese veilederen og snakke med sin regnskapsfører, sier Sissel Heggelund Larssen.

Hun understreker at det er viktig at Basil-rapporteringen blir korrekt.

– Dersom inntekter eller kostnader innberettes på feil post, kan dette bli rapportert som avvik på regelverket ved et økonomisk tilsyn. Dette til tross for at det ikke er feil i tallet som oppgis som sådan, sier Sissel Heggelund Larssen.