Økte kostnader i kommunale barnehager, relativt høy kommunal deflator og helårseffekt av redusert foreldrebetaling. Det er hovedforklaringen Telemarksforsking gir på økningen i nasjonal sats for driftstilskudd til private barnehager kommende år.
PBLs arbeid for å sikre at alle medlemsbarnehager får dekket sine reelle pensjonskostnader fortsetter, og føres langs flere spor. En ny vurdering fra Kunnskapsdepartementet bidrar til ytterligere forskjellsbehandling, mener PBL.
Det finnes ikke rettslig grunnlag for å kreve tilskudd tilbakebetalt som følge av at barnehager har hatt redusert barnehagetilbud under en streik. Det fastslår Statsforvalteren i Oslo og Viken.
Syv av ti kommuner har gjort feil i beregningen av tilskuddssatser til private barnehager for 2024. Totalt beløper feilene seg til om lag 208 millioner kroner, viser foreløpige tall fra samfunnsøkonomisk avdeling i PBL.
26.-29. februar møter tre medlemsbarnehager i PBL Kunnskapsdepartementet i Oslo Tingrett. Saken handler om medlemsbarnehagenes adgang til å få dekket pensjonskostnader når de overstiger pensjonspåslaget på ti prosent.
PBL ber kommunene om å beregne nye tilskudd til private barnehager for 2023 som følge av økt lønns- og prisvekst. – I en tid der mange barnehager drifter med knappe marginer og underskudd, haster det å kompensere barnehagene for galopperende kostnader, sier Jørn-Tommy Schjelderup, administrerende direktør i PBL.
I et brev til PBL gir Kunnskapsdepartementet kommunene full rett til å avslå alle søknader om dekning av høye pensjonskostnader fra barnehager med PBLs pensjonsordning. – Dette er utrolig skuffende og et nytt, alvorlig angrep på likebehandlingen, sier PBLs administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup.
Den sterke økningen i antall barn på venteliste til barnehageplass overrasker ikke PBL. – Mange steder har både kommunale og private barnehager plass, men kommunene vil heller la småbarnsforeldre gå hjemme i ulønnet permisjon enn å betale for at ledig kapasitet blir tatt i bruk, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup.
– Dersom vedtaket blir stående, vil ingen PBL-barnehager kunne søke om å få dekket pensjonskostnadene sine ut over pensjonssjablongen. Dette er i strid med lovgivers formål og forutsetningene som ble lagt til grunn da pensjonspåslaget ble vedtatt nedjustert og søknadsordningen forenklet. Nå må kunnskapsministeren rydde opp i stedet for å sende mange hundre barnehager ut i tidkrevende og helt unødvendige rettsprosesser, sier PBLs administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup.
Driftstilskuddene til private barnehager er i 2023 tilbake på 2021-nivå, justert for antatt lønns- og prisvekst. Det viser tall fra samfunnsøkonomisk avdeling i PBL, basert på vedtak om tilskuddssatser fra 192 kommuner. Lokalt er det fortsatt store variasjoner.
FUS, Norlandia og Espira har besluttet å gå til søksmål mot staten og fire utvalgte kommuner. Saksøkerne mener forskrift om tildeling av tilskudd til private barnehager ikke oppfyller lovens krav om økonomisk likeverdig behandling av private og kommunale barnehager.
– Forsøkene på å konstruere et grunnlag for å trekke tilbake tilskudd som barnehagene fikk under streiken, viser at den politiske viljen til å ramme private barnehager er sterkere enn viljen til å følge loven, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Oslo kommune mener barnehager i PBLs tariffområde ikke har krav på å få dekket høyere pensjonskostnader enn det de får gjennom tilskuddet. – Blir dette stående, er det helt krise for en allerede hardt prøvet sektor, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
En ny medlemsundersøkelse fra PBL viser at den økonomiske situasjonen fremdeles er svært krevende for mange private barnehager. Økte kostnader og kutt i tilskudd skaper stor usikkerhet om videre drift.
De ekstraordinært høye strømprisene i deler av landet rammer også mange private barnehager hardt. Likevel treffer tiltakspakken, som regjeringen la frem fredag, i liten grad de private barnehagene. PBL intensiverer derfor arbeidet for å sikre forskuttering av tilskudd i flest mulig av de aktuelle kommunene.
Mange barnehager tar kontakt med PBL om de høye strømprisene og tilskudd som ikke strekker til. PBL mener kommunene bør sørge for samtidig finansiering. Om nødvendig er PBLs klare råd at barnehagene bør be kommunen om forskuttering av tilskudd.
På bakgrunn av PBLs kontroll av tilskuddssatsberegninger i kommunene, må mange kommuner nå korrigere tilskuddsgrunnlaget for 2022. Dette kan på landsbasis utgjøre mellom 90 og 100 millioner kroner i økte driftstilskudd.
Mange barnehager opplever nå å få vesentlig høyere strømregninger enn normalt. I en situasjon der økonomien i sektoren allerede er krevende, er mange PBL-medlemmer bekymret for økte kostnader.
PBL er i forbindelse med saken om tilskuddskutt blitt utfordret på dokumentasjon på at den økonomisk likeverdige behandlingen av private og kommunale barnehager er truet når regjeringen ensidig velger å kutte i pensjonspåslaget. Noen dokumentasjon finnes, mens vi på andre områder etterlyser en grundig gjennomgang.
31. oktober var siste frist for kommunene til å fatte vedtak om tilskuddssatser for 2022. Medlemsbarnehager i alle kommuner bør snarest sende vedtaket inn til PBL. Her vil våre økonomer kontrollere om satsene er beregnet i henhold til regelverket.
Statsforvalteren i Oslo og Viken vil vurdere å omgjøre eget vedtak om tilskuddssats for 2018 til private barnehager i Oslo. PBL står fast på at kommuner ikke skal ha rett til å organisere seg bort fra prinsippet om økonomisk likeverdig behandling.
Private barnehager har begrenset tillit til at kommunene vil ivareta likebehandling av barn og barnehager dersom flertallet i Storberget-utvalget får gjennomslag for sin modell. Mange oppgir at forslagene i rapporten går på motivasjonen løs, både blant ledere og ansatte.
Storberget-flertallets forslag til fremtidig system for finansiering kan få store konsekvenser og engasjerer mange. I et ny juridisk vurdering av forslagene går det frem at flere av dem kan være i strid med grunnleggende rettigheter.